Operace v děloze zachraňují každý rok přes 30 nenarozených dětí

UDÁLOSTI: V Podolí provádějí každý rok kolem 30 operací plodů v děloze (zdroj: ČT24)

Lékaři dokáží zachránit život již před narozením. Jejich zásahy jsou často potřeba například u jednovaječných dvojčat, komplikace má hned pětina z nich. Na operace v děloze matky se specializuje Centrum fetální medicíny podolského Ústavu pro péči o matku a dítě. Dvojčata operuje jako jediné středisko v zemi, jeho lékaři zachránili od roku 2012 již přes sto dětí.

Laserová operace ve 20. týdnu těhotenství zachránila životy jednovaječných dvojčat Zoe a Emily. Trpěly transfuzním syndromem, kdy se cévami v děloze přesouvá tekutina mezi jedním a druhým plodem. Vyhlídky nenarozených dvojčat přitom nebyly příliš veselé. „Buď bychom přišli o obě, pokud bychom nepodstoupili operaci, anebo o jedno,“ popsala matka Petra Doležalová.

Nakonec však obě holčičky rozšířily počet dětí, které podolští lékaři úspěšně zachránili. Nyní jich je již 102 a jejich počet přibývá. „Za rok 2015 jsme udělali 35 výkonů. Když jsem se díval na letošní statistiky, tak pokud bude trend takový, překonáme i rok 2015,“ upřesnil zástupce ředitele podolské porodnice Ladislav Krofta.

Transfuzní syndrom operují v Centru fetální medicíny nejčastěji, projeví se až u 15 procent jednovaječných dvojčat.

U jednovaječných dvojčat, která mají společnou placentu, se ale vyskytují i další komplikace, potíže jsou v každém pátém případě. „Bez možnosti intervence našeho centra končila dříve tato těhotenství odumřením v děloze či smrtí krátce po porodu,“ podotkl vedoucí lékař Centra fetální medicíny Lubomír Hašlík.

Podolští lékaři při operacích používají i zřídka vídanou radiofrekvenční ablaci, kdy se tepelnou energií zastaví tok ve vybraných cévách. Jako první v Česku ji použili při operaci v děloze v roce 2013, nyní již mají na kontě pět takových zákroků. 

S operacemi uvnitř dělohy mají v Česku v menším množství zkušenosti i jiná pracoviště, letos s nimi začala porodnice U Apolináře. Průkopníkem je ale fakultní nemocnice v Hradci Králové, kde první takovou operaci provedli asi před čtrnácti lety.