Hasiči ukončili zásah na místě nočního požáru v zemědělském areálu ve Velkých Výklekách

Areál zemědělského družstva ve Velkých Výklekách na Nymbursku v pátek večer zasáhl rozsáhlý požár. Oheň zachvátil dvoupodlažní budovu, ve které byly uskladněny pohonné hmoty. Desítkám hasičů se po necelé hodině podařilo dostat plameny pod kontrolu a dohašují zbylá ohniska. Při zásahu nebyl nikdo zraněn, řekl mluvčí středočeských hasičů Ladislav Holomčík. Hasiči jsou ale i v sobotu v pohotovosti a na místě zasahovali až do 11:30, kdy byl zásah oficiálně ukončen. Místo teď musejí důkladně prohlédnout vyšetřovatelépožáru, kriminalisté a experti z Technického ústavu požární ochrany.

Hlášení o požáru budovy o rozměrech 30 krát deset metrů dostali hasiči ve 20:15. Plameny podle Holomčíka šlehaly až několik desítek metrů vysoko. Kouř ale stoupal vzhůru, takže nebyla ohrožena žádná z okolních obcí. „Obytné domy jsou naštěstí v dostatečné vzdálenosti,“ řekla Iva Schmidová, starostka Běrunic, pod něž Velké Výkleky patří.

Při požáru podle mluvčího zřejmě explodovaly některé sudy, takže se hasiči nemohli dostat moc blízko k plamenům. Na místě zasahovalo pět profesionálních a deset dobrovolných jednotek, a to nejen ze středních Čech, ale i z Královéhradeckého kraje. Kvůli vysokému počtu zasahujících hasičů byl vyhlášen vysoký, třetí stupeň požárního poplachu.

Po 21:00 se hasičům podařilo dostat požár pod kontrolu.

„Co se dá, se nechává dohořet. Už tam nic nebouchá,“ uvedl Holočmík kolem 22:30. Co bylo příčinou požáru a jaké jsou škody, zatím hasiči nevědí.  

Sobotní ráno bylo poklidnější. Viditelně už nic nehoří, dovnitř ale hasiči ani vyšetřovatelé s ohledem na možná rizika zatím nemohou vstoupit. Zásah proto ještě nebyl oficiálně ukončen, řekl v sobotu dopoledne Holomčík.

Podle něj se stále neví, jaké látky a v jak velkém množství byly uvnitř uskladněny. „Někdo říká, že to byl sklad technického benzinu, někdo že tam byl toluen, někdo si myslí, že tam měli uskladněnou naftu,“ uvedl Holomčík. Informace o tom, co je uvnitř, neměla ani Iva Schmidová, starostka Běrunic, pod něž Velké Výkleky patří. Areál je podle ní v majetku soukromé firmy.

Podle policejní mluvčí Michaely Novákové jsou na místě i kriminalisté. „Objekt jsme v noci střežili a asi ho budeme střežit dál, než se zjistí, co tam vlastně vybuchlo,“ řekla mluvčí. Škoda na objektu, nikoliv na uskladněných látkách, byla předběžně vyčíslena na milion korun, uchráněné hodnoty na pět milionů.