Ženy si ročně vydělají o desítky tisíc méně než muži. Stát nabízí pomoc

Česko patří v EU k zemím s největším rozdílem v odměňování žen a mužů. V loňském roce si například ženy ve veřejném sektoru vydělaly v průměru o 63 tisíc korun méně než muži. V soukromé sféře byla ztráta ještě výraznější,  téměř 90 tisíc. Změnit to chce ministerstvo práce a sociálních věcí, které připravilo pětiletý projekt.

Podle posledních statistik si ženy loni vydělaly v soukromém sektoru měsíčně v průměru o sedm a půl tisíce korun méně než muži. Ve veřejném sektoru měly platy nižší o pět tisíc. Ministerstvo práce proto přišlo projektem z evropských peněz, který nabízí soukromým i veřejným institucím nástroj, jak si definovat průměrný plat nebo mzdu v tom kterém oboru.

Mzdová kalkulačka by podle ministryně Michaely Marksové (ČSSD) sloužila nejen zaměstnavatelům, ale i zaměstnancům, aby si řekli o odpovídající mzdu. Vzniknout má také návod postupu při pohovorech. Ministerstvo chce navíc zaměstnavatele k odstraňování rozdílů motivovat. Zvažuje možnosti zvýhodnění při veřejných zakázkách nebo v daních.

Průměrné platy mužů a žen
Zdroj: ČT24
Osvětu je potřeba dělat na obou stranách – jak zaměstnavatelů, tak i zaměstnankyň. Kalkulačka má ukázat zaměstnankyním, když se ucházejí o nějakou práci, jak v kterém regionu a oboru jsou vůbec mzdové hladiny nastaveny, a nebály se říct si o to.
Michaela Marksová
ministryně práce a sociálních věcí

Podle posledních údajů tvoří ženy v současnosti 44 procent ekonomicky aktivního obyvatelstva České republiky. Na vysokých školách jsou přitom během studia v převaze a na jeho konci je pak dokonce 61 procent absolventek. Přes výše uvedené skutečnosti zůstávají nadále v rozhodovacích pozicích v menšině.

Dienstbier chce pro ženy dvě pětiny míst na kandidátkách

Zkušenost s rozdílnými platy má například Hana. Má vysokou školu, zkušenosti ze zahraničí a rozsáhlou publikační činnost, přesto dostala nižší plat, než její kolega na stejné pozici. Přišla na to náhodou a neformálně. Šlo o rozdíl zhruba tři tisíce korun. „Neformálně jsem se dál ptala, jestli je k tomu nějaké profesionální, odborné zdůvodnění. Odpověď jsem nedostala,“ řekla ČT.

Na postavení žen se zaměřuje i ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD). V pondělí bude vláda projednávat jeho Akční plán s úkoly pro jednotlivé resorty do roku 2018. Ženy by například měly mít zajištěné dvě pětiny míst na kandidátkách do voleb a stejný podíl třeba ve vedení úřadů nebo státních a polostátních firem. Doprovodná kampaň pak má zviditelnit ženy v kultuře a sportu. 

Ženy si ročně vydělají o desítky tisíc méně než muži (zdroj: ČT24)

Autoři akčního plánu totiž upozorňují, že v sedmnáctičlenné vládě jsou pouze tři ministryně. V parlamentu připadá ženám pětina křesel. Celkově Česko patří v EU k zemím s nejnižším podílem žen na rozhodování. 

Pravicová opozice ale vládní plány kritizuje. „Je to další paskvil vlády. Musíme si uvědomit, že lidé na kandidátní listiny, ať jde o muže nebo o ženy, se mají dostávat především podle svých schopností, životních zkušeností, stejně tak jako na jakoukoli pracovní pozici,“ domnívá se expertka ODS pro sociální věci Lenka Kohoutová.