Francouzský prezident Holland se při návštěvě Česka setká se Zemanem i Sobotkou

S francouzským prezidentem Francoisem Hollandem, který do Česka přijede na pracovní návštěvu, se 20. července setká prezident Miloš Zeman i premiér Bohuslav Sobotka. Zeman pozval Hollanda do Prahy v září 2014 při své návštěvě Paříže.

„Lze předpokládat, že státníci budou hovořit o aktuálních tématech týkajících se Evropské unie, boje proti mezinárodnímu terorismu nebo ekonomické spolupráce,“ uvedl mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. Dalším aktuálním tématem je také rozhodnutí Velké Británie o odchodu z Evropské unie.

S hlavou francouzské republiky se letos v březnu setkal v Paříži také premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Jednali spolu mimo jiné o bezpečnostní situaci v Evropě, spolupráci tajných služeb či přerozdělování uprchlíků.

O Hollandově návštěvě v Česku se mluvilo už loni v lednu v souvislosti s oslavami osvobození nacistického koncentračního tábora v Osvětimi, jejichž část se odehrávala také v České republice. Francouzský prezident se ale nakonec omluvil.

Česká republika není častým cílem nejvyšších francouzských představitelů. V prosinci 1993 přijel do Česka tehdejší prezident Francois Mitterrand, jeho nástupce Jacques Chirac tu byl oficiálně v dubnu 1997 s chotí a v prosinci 2002 se v Praze zúčastnil summitu NATO. V červnu 2008 přijel do Prahy další francouzský prezident Nicolas Sarkozy na setkání předsedů vlád zemí visegrádské skupiny.

Velký význam měla v prosinci 1988 návštěva Francoise Mitterranda v tehdejším Československu. Mitterrand se v Praze tehdy při takzvané snídani s disidenty jako první západní státník oficiálně setkal s odpůrci komunistického režimu.