Tlaková výše přináší teplý vzduch, nastupuje horko

Během pátku by po chladnějším rozjezdu letních prázdnin měly dál stoupat teploty, v sobotu se přiblíží třicítce a neděle už hranici tropických teplot překročí. Teploměry by měly ukázat 31 stupňů.

Díky tlakové výši by se mělo nebe vyčistit od mraků a od západního Středomoří se k nám postupně posune teplý vzduch. Počasí u nás se tak bude podobat francouzské a italské riviéře, v pondělí by mohlo být u nás dokonce tepleji.

Voda ve většině přírodních koupališť je vhodná ke koupání. Vzhledem k chladnějšímu startu léta se teprve postupně zvedá teplota vody, čistě přírodní koupaliště mají zatím teplotu vody od 19 do 26 stupňů Celsia.

Většina koupališť a rybníků nabízí dostatečně kvalitní vodu

V některých případech je kvalita vody mírně zhoršená a hygienici lidem doporučují po koupání sprchu. Týká se to například Máchova jezera na Českolipsku, vodní nádrže Rozkoš na Náchodsku či přehrady v Luhačovicích.

Události ČT 7. 7. 2016: V neděli může být až 31 stupňů Celsia (zdroj: ČT24)

Přehled kvality vody ke koupání přináší tematická webová mapa. Ti, kdo si zakládají na čistotě vody i její hřejivosti, ocení přibývání termálních koupališť s přírodně teplou vodou od 26 stupňů, většinou se pohybuje mezi 28 a 32. Nejteplejší z nich je s 36 stupni ve Velkých Losinách.