Není lékař jako lékař. Rozdíly mezd ve zdravotnictví se zvětšují

Rozdíly mezi odměňováním zdravotníků podle toho, v jaké nemocnici pracují, se prohlubují. Výdělky v soukromých i krajských zařízeních jsou nižší než ve státních. Dokládají to aktuální statistiky. Premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD přitom před několika měsíci podpořil snahu lékařské komory o jednotné odměňování lékařů a sester. Podle ministerstva zdravotnictví to ale půjde prosadit jen stěží a růst mezd v nestátních nemocnicích chce zajistit jinak.

Například v nemocnici ve Stodu pracuje čtyřicítka lékařů a přes sto zdravotních sester. Letos v lednu přidáno nedostali, protože podle vedení nemocnice na to nestačily peníze od pojišťoven. Nakonec pomohl kraj a zdravotníci slibovaných pět procent navíc dostanou zpětně. 

„Neměli by se cítit poškozeni tím, že pracují v krajském zdravotním zařízení, a ne přímo ve fakultní nemocnici nebo v jiném zařízení, které řídí přímo stát,“ uvedl předseda představenstva nemocnice Alan Sutnar. Jejich kolegové ve dvacet kilometrů vzdálené Plzni mají totiž větší jistotu, protože stejně jako v dalších fakultních nemocnicích se tam výplaty řídí platovými tabulkami.

Rozdíly jsou logické, říká ministr Němeček

Poslední data přitom ukazují, že rozdíly mezi výdělky ve státem řízených nemocnicích a těch krajských nebo soukromých se zvětšují. Lékaři ve fakultních zařízeních na tom byli loni v průměru o více než deset procent lépe.

Včetně přesčasů byl průměrný plat lékaře státní nemocnice přes šedesát šest tisíc, zatímco mzda v ostatních zařízeních necelých padesát devět tisíc korun. Ještě před pěti lety byl přitom rozdíl minimální.

Platy a mzdy ve státních nemocnicích a těch ostatních (zdroj: ČT24)

„Mezi příspěvkovými organizacemi jsou velké fakultní nemocnice, specializovaná centra, a tam budou mít logicky platy vyšší než například zařízení oblastního typu,“ argumentuje ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček z ČSSD.

Zdravotnické odbory i lékařská komora už delší dobu usilují o jednotnou tabulku, aby lékaři dostávali za stejnou práci stejné peníze, a to nehledě na vlastníka nemocnice. Myšlenku podpořil také premiér Bohuslav Sobotka.

Ministr zdravotnictví je ale k prosazení takového řešení skeptický. „V rámci tripartity je tady zásadní odpor zaměstnavatelů, proto by tato věc měla být řešena ve shodě,“ sdělil ministr Němeček.

Pravice s jednotnými tabulkami nesouhlasí

Pravicové strany považují jednotné odměňování za nepřijatelný návrh, naopak levicová opozice by ho podpořila. „Sjednocení mezd by bylo dobré, a navíc pokud by bylo garantované státem, přispělo by to ke stabilizaci zdravotnictví,“ uvedla místopředsedkyně Výboru pro zdravotnictví sněmovny Soňa Marková z KSČM.

Naopak další místopředseda zdravotnického výboru Bohuslav Svoboda z ODS oponuje. „Tohle bylo za komunismu. Všichni stejně a všichni stejně málo. Tady musí být prostor pro svobodné podnikání,“ míní poslanec Svoboda.

Platové tabulky by se měly znovu měnit už příští rok, a sice o deset procent směrem nahoru. Ministr zdravotnictví proto chce na podzim s hejtmany podepsat memorandum, které by stejné tempo růstu výdělků garantovalo i pro lékaře a sestry v krajských zařízeních.