Spor VZP a protonového centra skončil. Obě strany se dohodly

Dlouholetý spor mezi Všeobecnou zdravotní pojišťovnou (VZP) a Protonovým centrem Praha je u konce. Po několikaměsíčním intenzivním jednání podepsaly obě strany smlouvu o úhradě péče a také dohodu o ukončení právních sporů. Proton Therapy Center je soukromý projekt v areálu Nemocnice Na Bulovce. Funguje od prosince 2012, jeho vznik si vyžádal 3,5 miliardy korun.

„Podpisem smlouvy padla administrativní bariéra pro indikování protonové léčby, která doposud v rozhodování lékařů hrála podstatnou roli. Benefity léčby byly potvrzeny i na letošní celosvětové konferenci v Praze, které se zúčastnilo na 2000 odborníků, včetně českých,“ uvedla ředitelka protonového centra Iva Taťounová.

Podle mluvčího VZP Oldřicha Tichého se ale pro klienty pojišťovny nic nemění. „Stejně jako doposud, i nadále uhradí VZP protonovou terapii každému, kdo ji bude potřebovat a bude prokazatelné, že pro něj bude mít ve srovnání s jinými metodami jednoznačný přínos,“ uvedl.

Uzavření smlouvy podle něj VZP nepovažuje za nic výjimečného ani zlomového. „Jde o dalšího poskytovatele péče, s nímž má VZP uzavřenou smlouvu – celkem jich je přes 40 000,“ vysvětlil.

O účinnosti protonů vedou lékaři spor

Smlouvu s protonovým centrem má už několik let všech šest zaměstnaneckých pojišťoven. VZP, i když smlouvu dosud neměla, posílala pacienty do centra také. Jen menší část jich posílala do Mnichova nebo jinam do zahraničí. Nejčastěji se v pražském centru léčí nádory mozku a míchy, hlavy a krku a nádory hematoonkologické.

Všeobecná zdravotní pojišťovna
Zdroj: ČT24

O účinnost protonů ale vedou lékaři na celém světě spor. Pro některé nádory, například mozku a nádory v dětském věku, jednoznačně protony doporučují. Naproti tomu pro nádory prostaty či prsu je podle nich klasická fotonová léčba stejně účinná, přitom je výrazně levnější.

Smlouvu s ředitelem VZP Zdeňkem Kabátkem podepsali majitelé Pavel a Václav Laštovkovi. Podle dohody o ukončení sporů nebudou uplatňovat vůči státu žádné nároky v souvislosti se smlouvou o smlouvě budoucí z roku 2006, kterou za VZP podepsal tehdejší nucený správce Antonín Pečenka.

Nucený správce VZP je kvůli smlouvě před soudem

Dokument zaručoval centru na 15 let ročně miliardu korun za léčení 1600 pacientů. VZP jeho platnost zpochybnila, postoj pojišťovny potvrdil i rozhodčí soud. Před soudem skončil kvůli podpisu smlouvy i Pečenka. Obvodní soud sice rozhodl, že jeho jednání nebylo trestným činem. Městský soud ale letos v dubnu vyhověl odvolání státního zástupce a případ obvodnímu soudu vrátil.

Podle obžaloby Pečenka podpisem smlouvy s protonovým centrem zneužil svou pravomoc, protože VZP nevypsala výběrové řízení a o kontraktu navíc nevědělo ministerstvo.