Policie rozbila rozsáhlý gang: Zadržela 58 lidí a desítky kilo drog

Česká a nizozemská policie provedla zásah, během kterého rozbila drogový gang a zadržela 58 lidí. Při razii bylo zajištěno šest laboratoří, 32 kilogramů syntetických drog, 54 kilogramů marihuany, tři kilogramy kokainu, osm pěstíren konopí a více než 7000 litrů chemických látek k výrobě drog. Hlavní organizátor byl Nizozemec, toho policisté zatkli na začátku dubna ve Strakonicích.

Policie gang sledovala od roku 2013, hlavního organizátora prověřovala česká policie v souvislosti s byznysem s LSD a extází. Při mezinárodní policejní spolupráci se pak zjistilo, že je propojen se sítí obchodníků, kteří se zabývali výrobou a prodejem drog v Nizozemsku, Česku, Belgii, Německu a Polsku.

Česko na nelegálním trhu fungovalo hlavně jako významný zdroj marihuany, která pocházela ze tří velkých pěstíren na jihu Čech. Ty byly ukryté na zemědělských farmách. Naopak syntetické drogy se vyráběly v Nizozemsku a Belgii a do Česka i dalších zemí je rozváželi kurýři v autech.

Hlavní organizátor měl fiktivní firmu se sídlem v Nizozemsku, která navenek působila jako půjčovna vybavení na party akce. To však byla jen zástěrka pro obchod s drogami. Muž už byl vydán ke stíhání do Nizozemska, kde je ve vazbě. Hrozí mu až 12 let vězení.

Podle Pietera de Bruijna z nizozemské policie muž nepracoval a pobíral sociální podporu. Měl přitom drahá auta, nemovitosti a užíval si luxusní dovolené. „Když jsme udělali finanční šetření jeho osoby, zjistili že na svoje jméno nemá registrovaný žádný majetek,“ dodal de Bruijn.