Gang dovážel do Česka kokain a extázi. Policie ho rozprášila

Policisté zadrželi pět lidí kvůli dovozu a prodeji drog z Nizozemska do Česka. Šlo zejména o extázi a kokain. Při prohlídkách bylo zajištěno kolem 15 kilogramů extáze, 18 kilogramů pseudoefedrinu a dvou kilogramů kokainu. Podezřelým hrozí deset až 18 let vězení, jsou ve vazbě.

Podle šéfa Národní protidrogové centrály Jakuba Frydrycha a ředitele protidrogové jednotky celníků Pavla Hoffmana začali policisté skupinu podezřelých sledovat v roce 2015. Tehdy čeští celníci získali poznatky o dovozu drog.

Při prověřování případu byl odhalen nejdřív kurýr, pak se podařilo rozkrýt další členy skupiny včetně organizátorů.

Policie po několikaměsíčním sledování letos v květnu na pražském hlavním nádraží zatkla kurýra, u kterého se našel jeden kilogram kokainu a devět kilogramů tablet extáze. Pak byl zadržen další kurýr, který u sebe měl přes jeden kilogram drog. Profesionální kurýři využívali pro pašování drog takzvané lomené trasy. „Měnili způsoby přepravy, ať to bylo letecky, autobusy, vlaky či stopem,“ doplnil Hoffman.

Obvinění vedli „řádný život“

Před třemi dny následovaly razie v Praze a Brně proti dvěma hlavním organizátorům. Policisty překvapilo, že vedli řádný život, v němž podnikali. „Pohybovali se v normálních rodinných vazbách, chodili do zaměstnání, provozovali svojí legální živnost,“ popsal Hoffman. Muži nebyli nebezpeční a nemusela je zatýkat zásahová jednotka.

Při domovních prohlídkách se u nich kromě extáze a kokainu našla třeba marihuana, pervitin či pseudoefedrin. Podle Frydrycha si gang vymyslel svůj byznysplán, který měl pokrýt poptávku po různých drogách. V Česku se drogy od gangu prodávaly v pěti krajích „To, že byli dosud bezúhonní, je spíš výjimkou,“ podotkl Frydrych.

Zajištěny byly také přístroje na výrobu drog. Podle Frydrycha je poměrně ojedinělé, aby se extáze vyráběla přímo v Česku. „Tablety extáze zažívají na evropském kontinentu jakousi renesanci,“ řekl. Nyní se totiž podle něj taneční droga opět vyrábí z látky MDMA, která se začala před osmi lety vytrácet a extáze obsahovala hlavně jiné složky. Tablety bez této látky byly podle Frydrycha méně účinné.

Skupina dovážela drogy i na Slovensko, kde bylo zatčeno dalších šest lidí. „Byli to kurýři a distributoři nižšího řádu,“ doplnil Frydrych. Nevyloučil, že při rozkrývání drogové sítě budou obviněni další lidé. Drogy od skupiny zadržených končily v tuzemských a slovenských nočních klubech.