Kauza Pandury: Dalíkovi se příblížil nástup do vězení, vrchní soud už odeslal rozsudek

Marku Dalíkovi se přiblížil nástup do vězení. Vrchní soud už totiž odeslal spis včetně verdiktu, který posílá lobbistu za mříže na čtyři roky za podvod. V následujících dnech tak Dalík dostane výzvu, aby se dostavil.

Podle soudu si lobbista řekl o 484 milionů za pomoc v tendru na obrněná vozidla Pandur. Sám Dalík na dotazy ČT neodpověděl, už dříve mu obhájci doporučili, aby podal dovolání k Nejvyššímu soudu. Ani to ale jeho nástup do vězení neoddálí.

Vrchní soud vynesl verdikt před třemi týdny, ve čtvrtek dostal spis pražský městský soud. „Vyhotovený rozsudek je spíše pro nás překvapením, protože zatím nebyl doručen stranám,“ konstatuje obhájce Dalíka Tomáš Gřivna. 

Dalík si měl podle spisu říct o úplatek v roce 2007 na neformální schůzce v pražské restauraci U Malířů. Předstíral blízký vztah k představitelům české vlády a to, že může ovlivnit jejich rozhodování, ačkoliv podle žalobce nemohl. Zároveň předstíral, že má vliv na zakázku na nákup pandurů. 

Policie začala celou věc šetřit kvůli tvrzení bývalého zaměstnance firmy Steyr Stephana Szücse, který uvedl, že lobbista požadoval 18 milionů eur (půl miliardy korun) za pokračování v nákupu pandurů. Topolánkova vláda totiž nákup z éry Jiřího Paroubka chtěla zastavit. 

Vrchní soud Dalíkovi trest snížil

Státní zástupce původně vinil Dalíka z pokusu o podvod, pražský městský soud ho ale poslal za mříže na pět let kvůli přijetí úplatku, kde je sazba vyšší. Jenže odvolací soud právní kvalifikaci znovu změnil na podvod a trest mu snížil na čtyři roky: lobbista prý uvedl manažery zbrojovky Steyr v omyl, vrchní soud ale odmítl, že by Dalík jednal na pokyn někoho z vlády. 

Vrchní soud trest Dalíkovi snížil (zdroj: ČT24)

Soudkyně pražského městského soudu Veronika Čeplová totiž uvedla, že chtěl Dalík peníze získat pro někoho ze členů vlády, konkrétní jméno ale neuvedla. 

Podle předsedy odvolacího senátu Martina Zelenky tím ale soud překročil svoje mantinely a pustil se spíše do společensko-politického komentáře. Podle pravomocného rozsudku Dalík podváděl tím, že předstíral, že může zakázku ovlivnit. Neprokázalo se ale, že by šel pro úplatek na žádost někoho z vlády.