Vláda schválila rychlejší rodičovskou. Měsíčně půjde čerpat až 33 tisíc

Matky a otcové by měli dostat možnost vyčerpat 220 tisíc korun na rodičovskou dovolenou rychleji. Změna by se dotkla zejména rodičů s vyššími příjmy. Stát je tak chce motivovat k rychlejšímu návratu do práce. Návrh schválený vládou ruší i omezení pro chození batolat do školek. Pokud předloha projde parlamentem, budou změny platit od začátku příštího roku.

Zatímco dnes mohou lidé dostat na rodičovském příspěvku maximálně 11,5 tisíce měsíčně, nově by mohli získat i přes třicet tisíc. Navrhovaným měsíčním stropem je konkrétně částka 33 096 korun. Měli by na ni nárok rodiče, kteří vydělávají nad 81 tisíc korun. Do zaměstnání by se vraceli kolem jednoho roku dítěte.

Podle podkladů pro vládu si loni zvolilo čerpání nejvyšší možné rodičovské 30 547 lidí, tedy 15 procent rodičů. Na maximální dávku nyní dosáhnou lidé s výdělkem nad zhruba 16 430 korun.

Možnost získat vyšší měsíční částku by mohla podle ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové (ČSSD) motivovat i více tatínků, aby alespoň část rodičovské dovolené na sebe vzali oni.  

Změna se dotkne i rodičů, kteří si neplatí nemocenské pojištění a mají tak pouze rodičovský příspěvek, nikoliv i mateřskou. Vedle nejchudších a nepracujících do této skupiny většinou spadají i studenti vysokých škol nebo OSVČ. Nyní mají povinnost rozložit čerpání rodičovské do čtyř let věku dítěte. „V novém návrhu jim umožňujeme vybrat si, že by to mohli čerpat pouze do tří let,“ řekla po jednání vlády Marksová.

  • Matky či otcové s výdělkem 20 tisíc korun hrubého mohou dostávat až 13 800 korun. Pobírali by je do zhruba dvou let potomka. U výdělku 30 tisíc korun by rodičovská mohla činit 20 040 korun a trvala by 11 měsíců. Celkem i s mateřskou by tak matka či otec měli nastoupit zpět do práce, když by dítěti bylo 17 měsíců.
  • U platu 40 tisíc by nově rodičovská mohla činit 24 150 korun, stát by ji vyplácel devět měsíců. I s mateřskou by peníze plynuly do doby, než by dítěti byl rok a čtvrt. Nejvyšší měsíční dávka bude nově zhruba 33 tisíc korun. Měli by ji rodiče, kteří vydělávají nad 81 tisíc korun. Do zaměstnání by se vraceli kolem potomkových prvních narozenin.

Návrh ruší i omezení pro chození batolat do školek. Nyní platí, že pokud nechtějí rodiče o příspěvek přijít, mohou dítě dát v měsíci do školky maximálně na 46 hodin. Podle Marksové je to velké omezení pro rodiče, kteří si nemohou dovolit chůvu.

Tisková konference po jednání vlády (zdroj: ČT24)

Změny navržené ministerstvem práce by v poslanecké sněmovně měly bez problémů projít. Kromě koaličních stran je totiž podporuje také pravicová a levicová opozice. Místopředseda KSČM Jiří Dolejš ocenil, že větší pružnost při čerpání rodičovské dovolené může mnohým pomoci.

Místopředsedkyně TOP 09 Markéta Adamová už dříve uvedla, že sama předkládala podobný návrh. Chystá se navrhnout i vyšší mateřskou pro matky s vyšším výdělkem. Ženám by se podle ní základ příjmu pro výpočet mateřské neměl krátit, ale měl by se zahrnovat celý. 

  • Rodič na rodičovské dovolené má celkově nárok na 220 tisíc korun, částku musí vyčerpat maximálně za 4 roky. Kolik peněz dostane měsíčně, závisí na délce rodičovské dovolené a předchozím příjmu, maximálně to ale může být 11 a půl tisíce měsíčně. Dobu čerpání i výši částky lze měnit, a to jednou za čtvrt roku.
  • Většina rodičů dostává do 7600 Kč měsíčně – na rodičovské jsou v tomto případě dva a půl roku. Vyšší částku pobírá jen pětina lidí. Ti s nejvyšším rodičovským příspěvkem jsou pak na rodičovské dovolené rok a půl.
  • Jiná situace je u rodičů, kteří si před nástupem na rodičovskou neplatili nemocenské pojištění, tedy třeba někteří živnostníci nebo lidé bez práce – ti mají částky dané. Do konce devátého měsíce věku dítěte pobírají 7600 korun, od desátého měsíce do čtyř let 3800.

První místopředseda KDU-ČSL a ministr zemědělství Marian Jurečka navíc navrhl, aby se při projednávání návrhu ve sněmovně zvážilo doplnění koeficientů pro rodiče, kteří mají vícerčata. „Dnes systém není vůči nim spravedlivý. Mají nejen více práce, ale také více nákladů na pleny, mléčnou výživu a podobně,“ řekl po jednání vlády.