České nemocnice recyklují jednorázové nástroje, tvrdí MF DNES

Tuzemské nemocnice údajně vícekrát používají nástroje určené k jednorázové spotřebě (skalpely či kožní sešívačky), a mohou tak ohrozit zdraví pacientů, protože stoprocentní sterilizace není zaručena. V aktuálním vydání to tvrdí Mladá fronta DNES a odvolává se na anonymní výpovědi lékařů, sester a zjištění hygieniků. Ministerstvo zdravotnictví tvrzení listu odmítá a obrací se na právníky.

Pražští hygienici v posledních dvou letech odhalili sterilizaci jednorázových pomůcek v několika nemocnicích. Na Františku vícekrát čistili jednorázový extrakční balonek, Fakultní nemocnice Královské Vinohrady nechala sterilizovat nástroj na vyšetření jater a Mladá fronta zmiňuje i Nemocnici Na Bulovce, kde měli sterilizovat nosní sondy a dýchací masky s prošlou použitelností.

Používání zdravotnických prostředků je v Nemocnici Na Bulovce velmi přísně kontrolováno, provádíme pravidelné vzdělávání pracovníků na toto téma a všechny prostředky určené k jednorázovému použití jsme navíc viditelně označili, aby nemohlo dojít k omylu a na první pohled bylo každému jasné, že jde o jednorázové prostředky, nikoliv prostředky k opakované sterilizaci.
Nemocnice Na Bulovce
v tiskovém prohlášení

Samotná Bulovka v reakci na tvrzení novin zdůrazňuje, že proexpirovaná a sterilizovaná sonda a maska nebyla do té doby použitá, ani jedna z pomůcek navíc nemůže být příčinou onemocnění, což ostatně i samotnému listu potvrdil hlavní hygienik a náměstek ministra zdravotnictví Vladimír Valenta.

Kontrolované nemocnice uvedly, že se to stalo jen ojediněle. Dohled pak zpřísnily. MF Dnes ovšem tvrdí, že „dochází k mnohem masivnějšímu používání sterilizovaných jednorázových pomůcek, než kolik odhalila hygiena“.

V českých nemocnicích se podle ní údajně opakovaně používají „hadičky“ a vodiče k endoskopům, které lékaři používají při vyšetřeních tlustého střeva, kožní sešívačky nebo skalpely.  Nikdo přitom nezaručí, že sterilizace jednorázovou pomůcku důkladně vyčistí. Zbytky biologického materiálu pak mohou být zdrojem mikroorganismů vyvolávajících infekci, lékařům se s ní údajně navíc hůř pracuje.

Anonymní svědectví o krvi na skalpelu

Deník se ve svém tvrzení opírá o anonymní svědectví lékařů a zdravotních sester a cituje prodejce nemocničních pomůcek, mimo jiné předsedu dodavatelů zdravotnických prostředků CzechMed Miroslava Paláta: „Nemocnice běžně sterilizují jednorázové nástroje třikrát i pětkrát. Ročně může jít o materiál za stovky milionů korun.“

„Každému laikovi je na první přečtení zřejmý motiv Miroslava Paláta – zvýšit prodeje jeho firmy a vydělat na českém zdravotnictví co nejvíce peněz,“ reagoval mluvčí ministerstva zdravotnictví Ladislav Šticha. „Iva Bezděková (autorka článku – pozn. red.) se prostě v rámci senzacechtivosti postavila na stranu byznysu.“

Deník tvrdí, že roli hrají právě úspory, ke kterým zdravotníky nutí situace systému, a cituje anonymního gastroenterologa: „Kdybych jednorázové pomůcky vyhazoval, vyšel by mě materiál u jediné metody na 3,5 milionu korun. Jenže rozpočet mám u těchto výkonů jen 180 tisíc korun na rok.“

Ministerstvo tvrzení Mladé fronty odmítá

MF Dnes se odvolává i na fotografie jednorázového skalpelu používaného pro laparoskopii, na kterém je údajně navzdory sterilizaci vidět nános krve a tkáně. Fotografii podle deníku pořídila zdravotní sestra z blíže neuvedené okresní nemocnice.

„Takovýto nástroj by neměla nemocnice ke sterilizaci vůbec předat, protože virus chráněný v zaschlém biologickém materiálu může sterilizaci přežít,“ reagoval hygienik Valenta s tím, že pokuta v takových případech, a pokud dojde k poškození zdraví pacientů, dosahuje tří milionů, jinak je sankce ve výši padesáti tisíc korun. 

Ministerstvo tvrzení MF Dnes odmítá. „Je otázkou, proč autorka ještě nepodala trestní oznámení, což byla její povinnost, pokud má informace o spáchání trestného činu,“ uvádí. Text označuje za zmanipulovaný a lživý a celou záležitost předalo svým právníkům.