Policie draží zabavená auta. Při úspěchu plánuje stovky aukcí ročně

Policie: Chceme vyprázdnit sklady (zdroj: ČT24)

Policie České republiky chystá další aukci. Půjde o druhé kolo prodeje vozidel, které byly zabaveny z důvodu trestné činnosti. Sklady s takovým majetkem jsou totiž přeplněné a policie by ráda snížila náklady za jejich údržbu. Pokud bude mít dražba úspěch, bezpečnostní složky jich plánují až stovky za rok.

Primární důvod dražby není získání financí, ale to, že uchovávat majetek z trestné činnosti je poměrně nákladná záležitost. Policie tak zvolila cestu, kdy se věci prodají za cenu, která je obvyklá a udrží tak jejich hodnotu.

Osud peněz vytěžených z prodeje závisí na rozhodnutí soudu. Finance buď mohou propadnout do státního rozpočtu, avšak existuje i druhá varianta, kdy se výtěžek daruje poškozeným z trestné činnosti. Pokud ale dojde ke zproštění viny obžalovaného, finance za prodaný majetek se mu vrátí v plné výši.

Každý zákazník vítán

Dražby na Aukro.cz se může zúčastnit kdokoliv, není ničím omezena. Policie zvolila právě tento portál, který podle jejích slov zajistí, aby se o akci opravdu dozvědělo co nejvíc lidí. Na spuštění celého projektu se pracovalo dva roky. Napoprvé se prodalo devět z deseti nabízených aut.

Prodejem aut to nekončí, momentálně se jedná také o zahájení aukce elektroniky taktéž pocházející z trestné činnosti. Pokud vše klapne, jak má, a o událost bude zájem, plánuje policie uskutečnit ročně až stovky aukcí. V zahraničí už je tato praxe běžná.