Bývalá mluvčí vrchního státního zastupitelství prohrála spor o ušlou mzdu

Bývalá mluvčí Vrchního státního zastupitelství v Praze Irena Válová neuspěla v soudním sporu o ušlou mzdu. Městský soud v Praze zamítl její odvolání, a tak je rozhodnutí obvodního soudu pravomocné.

Informaci ČT potvrdila mluvčí městského soudu Markéta Puci. Válová pracovala na zastupitelství v době, kdy v jeho čele stál Vlastimil Rampula a o mzdu měla přijít v souvislosti s výpovědí od dočasného šéfa Stanislava Mečla.

„Návrh žalobkyně byl v celé šíři zamítnut. Městský soudu v Praze rozhodnutí nalézacího soudu potvrdil a žalobu proti Vrchnímu státnímu zastupitelství v Praze tak pravomocně zamítl,“ uvedla vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová v tiskové zprávě.

Dlouholetá mluvčí pražského vrchního státního zastupitelství Válová podala žalobu v roce 2012 kvůli výpovědi od Stanislava Mečla, který byl pověřen vedením státního zastupitelství dočasně. Domáhala se zaplacení ušlé mzdy ve výši 77 tisíc korun. Mečl podle ní nebyl řádně a zákonně jmenovaným vrchním státním zástupcem, a nebyl tedy oprávněn vypovědět jí smlouvu.

Z vítězství prohra

Válová spor nejprve v roce 2014 vyhrála. K projednání žaloby totiž nedorazil nikdo ze státního zastupitelství a soudce vyhlásil takzvaný verdikt pro zmeškání. Nynější šéfka pražského vrchního zastupitelství Bradáčová následně uvedla, že potrestá žalobce, který spor zanedbal. Peníze prý bude muset zaplatit ze svého.

Nakonec se ale úřad odvolal a pražský městský soud mu vyhověl. Nařídil u obvodního soudu nové jednání. Obvodní soud pro Prahu 4 však žalobu zamítl a Válová se následně odvolala.

Mečl vedl Vrchní státní zastupitelství v Praze poté, co v říjnu 2011 tehdejší ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (tehdy ODS) odvolal z funkce Vlastimila Rampulu kvůli údajným pochybením při vyšetřování hospodářských kauz. Rampula později uspěl u soudu se stížností na své odvolání a v únoru 2012 se na místo vrátil. Nejvyšší správní soud nakonec v červnu téhož roku vyhověl stížnosti ministra spravedlnosti, Rampula poté 15. června odstoupil z čela zastupitelství.