Česko se bude nadále podílet na vojenské ochraně Pobaltí

Česká armáda se bude nadále aktivně podílet na ochraně vzdušného prostoru baltských států. Po jednání se svým litevským protějškem Algirdasem Butkevičiusem to řekl předseda české vlády Bohuslav Sobotka. Premiéři hovořili o bezpečnosti Pobaltí v souvislosti s blížícím se summitem NATO ve Varšavě. Shodli se na tom, že Aliance by měla projevit jednotu a solidaritu a posílit svou přítomnost na východě Evropy.

Litva, Lotyšsko a Estonsko v minulosti opakovaně vyjadřovaly obavy z vojenských aktivit Ruska a požádaly NATO o trvalou přítomnost. Jejich požadavky bude v červenci řešit summit NATO ve Varšavě. „Jednou z důležitých součástí bude posílení alianční přítomnosti na východě Evropy,“ uvedl Bohuslav Sobotka. „Je důležité, aby NATO bylo schopno demonstrovat jednotu a solidaritu, a Česká republika je připravena se na tomto podílet,“ dodal.

Vojenskou přítomnost v Pobaltí projednávají na dvoudenní schůzce také ministři obrany visegrádské skupiny, kterou tvoří Česko, Polsko, Slovensko a Maďarsko. Český ministr obrany Martin Stropnický už dříve uvedl, že by do Pobaltí mohla visegrádská čtyřka vyslat rotu, jejíž složení by se rotací obměňovalo.

Sobotka jednal v Praze se svým litevským protějškem (zdroj: ČT24)

Premiéři ČR a Litvy jednali i o rozvoji ekonomické spolupráce

Premiéři Sobotka a Butkevičius se věnovali také ekonomickým vztahům obou zemí a vědecké spolupráci. Tam je podle litevského premiéra velký potenciál pro rozvoj, a pozval proto do Litvy české vědce i podnikatele.

Butkevičiuse odpoledne ještě čeká návštěva laserového centra ELI Beamlines, které se buduje v Dolních Břežanech u Prahy. Litva vyvíjí společně s americko-evropským konsorciem nejvýkonnější laser na světě, litevské firmy pro něj dodávají součástky. V ELI právě probíhá vědecká konference, které se účastní také litevští vědci.