K porodům mohou otcové zadarmo. Nemocnice upravují poplatky

Otec může k porodu zdarma (zdroj: ČT24)

Přítomnost otce u porodu: přirozenost, nebo nadstandardní služba, za kterou se platí? Některé porodnice tento poplatek ruší a další se k takovému kroku chystají. Ústavní soud totiž nedávno potvrdil, že podle zákona nemají nemocnice právo požadovat peníze za doprovod rodičky. Zdarma také musejí poskytnout i základní zdravotnický materiál, jako třeba jednorázové oblečení.

Např. v Thomayerově nemocnici v Praze proběhne ročně asi dva tisíce porodů. U osmdesáti procent z nich bývají přítomni také otcové. Doba, kdy za možnost být s partnerkou na sále museli zaplatit, končí. „Podle výkladu Ústavního soudu bychom neměli kalkulovat jednorázové pomůcky, takže po odečtení nám vychází částka, kterou se nám prakticky ani nevyplatí vybírat,“ sdělil tamní primář Petr Kolek.

Vstup ve vlastním oblečení povolen

Poplatek na nulu snížili z tří set korun také v nemocnici v Liberci. Kvůli rozhodnutí ale zařízení přijde o zhruba půl milionu ročně. „Pojišťovny tuto složku nezohledňují,“ říká vrchní sestra gynekologicko-porodnického oddělení Zuzana Paukertová. Oblečení, které má být podle nařízení Ústavního soudu zdarma také, si otec v Liberci koupit musí. V Ostravě jsou ale např. dopředu informováni, aby si s sebou přinesli vlastní čisté oblečení a v takovém případě je poplatek mine.

Tisícikorunu stále vybírá pražská Nemocnice Na Bulovce. Tvrdí, že materiál pro doprovod (návleky, obleky, roušky, čepice) není v poplatku zahrnutý, a proto zákon neporušují. Zmíněný poplatek je za nadstandardní služby: vzdělávání od personálu nebo třeba za lůžko pro doprovod a kuchyňku. I v této nemocnici ale poplatek nakonec nejspíš sníží. Vedení nemocnice uvažuje hned o několika variantách.

Jediní v Evropě

Česká a Slovenská republika jsou jediné státy v Evropě, ve kterých se za přítomnost otce u porodu poplatky platí. Tématu se v minulosti věnovala také ombudsmanka Anna Šabatová, podle které má být účast blízkých při porodu bezplatná. Ombudsmanka nesouhlasí ani s poplatkem za přítomnost duly, tedy speciálně školené ženy, jež má být při porodu budoucí matce i její rodině oporou.

Nemocnice dříve vybíraly regulační poplatky. V červenci 2013 došlo ke zrušení stokoruny za pobyt v nemocnici, od 1. ledna 2015 pak skončila i platba třicetikorunového poplatku za návštěvu lékaře a recept. Nemocnice ale ještě evidují milionové dluhy, které po neuhrazených financích zůstaly.

Dluhy po zrušení poplatků otců při porodu
Zdroj: ČT24