Narušená statika v novostavbách. Desítky lidí se musely vystěhovat

Desítky lidí z pražské Libně se musely vystěhovat kvůli narušené statice několika novostaveb. Uvedl to v sobotu Český rozhlas - Radiožurnál. Firma Metrostav Development musí opravit pět domů. Přestavba prvního z nich začne příští týden, potrvá asi dva měsíce. Podle Metrostavu navrhla jedna z dodavatelských firem špatně vyztužené stropy, a praskají tak nenosné příčky.

Vedoucí odboru územního rozvoje a výstavby Prahy 8 Pavel Kryštof řekl rozhlasu, že stav domů ohrožuje zdraví i životy lidí. Stavební úřad Prahy 8 už proto loni obyvatelům domů nařídil, aby si dali do bytů kovové podpěry.

Lidé bydlí ve zmíněných domech od roku 2003, o narušené statice oficiálně vědí podle Radiožurnálu dva roky. Oprava prvního z pěti domů začne v pondělí 23. května a je naplánována na 60 kalendářních dní. 

S kompenzací spokojená nejsem, protože je to víceméně jenom platba za ubytování. Je to už několik let stres.
Jedna z nájemnic
která se musela vystěhovat

Metrostav obyvatelům domů uhradí náklady na stěhování a úschovu věcí a nabídl ubytování v hotelu, nebo kompenzaci 600 korun za den rekonstrukce pro každého člena domácnosti. Obyvatelé domů podle Radiožurnálu podepsali developerovi mlčenlivost.