Čeští ženisté nepojedou na Golany, místo izraelské zóny je OSN chtěla mít v Sýrii

Česká armáda stáhla svoji nabídku na účast ženijní čety v mírové misi na Golanských výšinách. Upozornily na to Lidové noviny, podle kterých OSN změnila své požadavky a chtěla, aby čeští vojáci namísto území, které je pod kontrolou Izraele, zamířili na syrské území. „To je pro nás z bezpečnostních, operačních i politických důvodů zcela nepřijatelné,“ řekl mluvčí ministerstva obrany.

O výrazném rozšíření českého zastoupení v mírové misi UNDOF na Golanských výšinách hovořilo ministerstvo obrany a také Hrad několik let. Zatím v oblasti jsou pouze tři vojáci, kteří působí v hlavním štábu mise, do oblasti ale mělo navíc přijet i několik desítek ženistů.

Podle Lidových novin začaly jejich úmysly v posledních týdnech nabývat jasných obrysů, na světě dokonce byl termín zahájení mise 1. července. Nakonec z ní ale nejspíše nic nebude.

Zvrat ve vyjednávání přineslo prohlášení velitele mírové mise spojených národů UNDOF Jai Menon, že chce, aby nové posily na Golanech zamířily do oblasti, kterou nekontroluje Izrael a bojují o ni jednotlivé strany syrské občanské války. „Všichni vojáci UNDOF jsou na izraelské straně, někdo musí být spolu se mnou na té syrské,“ řekl údajně Menon českým zástupcům.  

Informaci, že česká armáda svoji nabídku nyní stáhla, přinesly Lidové noviny s odvoláním na nejmenovaný zdroj, potvrdil ji však i mluvčí ministerstva obrany Petr Medek. „Je to definitivní rozhodnutí, ze strany OSN totiž došlo ke zcela zásadní změně podmínek,“ řekl listu.

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek řekl České televizi, že nejde o otázku zbabělosti, ale o odpovědnost Česka za jeho vojáky. „Tato mise vznikla už velmi dávno – někdy v 70. letech, jenomže její mandát neodpovídá situaci, která tam teď je. Situace na místě se dramaticky změnila: tam, kde včera byly hranice Sýrie, tam je dnes Sýrie, která je rozpadlá a v tom prostoru bojuje několik různých uskupení,“ dodal Zaorálek.

Blízkovýchodní zpravodaj ČT Jakub Szántó připomněl, že zlomem byl rok 2014, kdy v syrské části Golanských výšin vypukly boje v rámci syrského konfliktu. Má přitom jít o demilitarizované pásmo, jehož klid mise OSN zaručovala. V té době ale již byla jednání o českém zapojení do UNDOF v plném proudu. 

Prezident republiky Miloš Zeman, který rozsáhlejší zapojení českého vojska na Golanech dlouhodobě prosazuje, chce o celé záležitosti s ministrem Stropnickým jednat. Zatímco ministerstvo mluví o tom, že Češi na Golany nepojedou, ředitel prezidentova zahraničního odboru Hynek Kmoníček má o blízkovýchodní misi opačné informace. „A protože v tomto případě jen jeden ze dvou může mít pravdu, tak vyslechnu, na čí straně je pravda, a potom se vyjádřím,“ řekl prezident.

Česko svoji účast v mírové misi OSN nabídlo již v roce 2013 za ministra obrany Vlastimila Picka. Původní návrh počítal s nasazením 150 mužů. Myšlenku podpořil také prezident Miloš Zeman, hovořil o posílení účasti Česka v mírových mizí při své návštěvě v Jeruzalémě. Ten vidí v nasazení českých vojáků možnost zapojení do boje proti islámskému terorismu.

Analytik Tureček o české misi na Golanech (zdroj: ČT24)