Žluté květy zaplavily Česko, letos upozorňují na rakovinu prsu

Ředitelka Ligy proti rakovině: Lékaři dělají, co mohou, ale pacienti prevenci podceňují (zdroj: ČT24)

Téměř milion žlutých kytiček s růžovou stužkou prodávají dobrovolníci na tisícovce míst v celém Česku. Příspěvky, které mohou být libovolně vysoké, nejméně však 20 korun, pomohou s prevencí rakoviny prsu. Tato diagnóza představuje v ČR 26 procent všech nádorových onemocnění a je příčinou 14 procent úmrtí.

Sbírku v rámci Českého dne proti rakovině pořádá Liga proti rakovině podvacáté. Každý rok se věnuje jinému nádorovému onemocnění. Letos kromě žlutých kytiček dostanou lidé i letáky, ze kterých se dozvědí, jak mohou sami přispět k prevenci rakoviny prsu, nebo jak ji včas odhalit. Především by měli chodit na preventivní prohlídky, ženy by neměly opomenout pozvánky k mamografickému screeningu. Jednou měsíčně by měly provádět samovyšetření prsu, ke kterému je v letáku návod.

Nejzhoubnější nádor

Rakovina prsu je totiž sice nejzhoubnějším nádorem, který sužuje evropskou populaci, ale podle lékařů je včas zachycený malý nádor ještě dobře léčitelný. Podle ředitelky Ligy proti rakovině Praha Ivy Kurcové ale patří Česko na špičku žebříčku nádorových onemocnění. „A rakovina prsu je na prvním místě,“ podotkla.

Prevenci podle ní lidé podceňují, přesto ale Liga proti rakovině zaznamenala větší zájem o nádorové hrozby. „Informovanost i zodpovědnost se zlepšuje. Co je velmi potěšující, že vidíme lepší informovanost u mladých lidí. Jsou otevření a nebojí se o rakovině mluvit,“ uvedla Iva Kurcová. Nádor prsu je hrozbou především pro ženy, ale může být nebezpečný i pro muže. Tvoří sice pouze jedno procento případů, přesto i oni na rakovinu prsu umírají. Především ale lékači ročně rakovinu prsu zjistí u 7000 žen.

Riziko rozvoje nemoci zvyšují zděděné vlohy, kdy se rakovina vyskytla v rodině, pravděpodobnost stoupá také s vyšším věkem. Rakovina prsu častěji postihuje ženy bezdětné, ale i ty, které otěhotněly až po třicítce. K této rakovině přispívá i nezdravý životní styl, zejména obezita, málo pohybu, kouření, chybné stravovací návyky a stres.

Dvacátý ročník

Sbírka na prevenci rakoviny probíhá každý květen od roku 1997. V prvním roce prodali dobrovolníci 30 tisíc kytiček, akce tehdy probíhala především v Praze. Během dosavadních devatenácti ročníků vybrala Liga proti rakovině téměř čtvrt miliardy korun, loni to bylo více než osmnáct milionů.

„Peníze se dělí na tři programy. Je to program nádorové prevence, což je zhruba 40 procent výtěžku sbírky, v dalším programu podporujeme onkologické pacienty a v rámci třetího programu jdou peníze na podporu výzkumu rakoviny nebo investiční podporu onkologických pracovišť a také hospicovou podporu,“ přiblížila Iva Kurcová. Na podporu pacientů jde 35 procent výtěžku, na výzkum a hospice zbylá čtvrtina.