Nová koncepce i bezpečnostní výzvy – zásahové jednotky rozšiřují řady

Jak to chodí u elitních jednotek (zdroj: ČT24)

Krajské zásahové jednotky nabírají nové členy. V některých regionech už začala výběrová řízení do těchto elitních skupin jako součást nové koncepce pro roky 2016 až 2020. Celkem má během této doby nabrat celý sbor až čtyři tisíce nových příslušníků.

Odstřelovači, pyrotechnici nebo vyjednavači – vedle útočných týmů základ jednotek, které mají likvidovat nebezpečné zločince a únosce. V Česku je celkem 8 krajských zásahových jednotek, vytvořit podobné útvary ve všech krajích ale policie neplánuje.

„Na stávajících místech chceme nastavit systém dojezdnosti a dostupnosti těchto sil v celém perimetru ČR,“ uvádí policejní ředitel Tomáš Tuhý. Nejvíce mají posílit útvary v ústeckém, jihočeském a královéhradeckém kraji.

Zásahové jednotky musí kromě personálního zajištění také neustále zdokonalovat taktiku i vzhledem k posledním útokům islamistů v Bruselu a Paříži. Sledují i postupy kolegů z evropských protiteroristických týmů. Kromě toho se ale mohou opřít o vlastní zkušenosti – v České republice fungují už 25 let.