Úsvit chce pokračovat ve spolupráci s BPI, její výpověď štěpí i Konvičkovy stoupence

Hnutí Úsvit – Národní koalice chce pokračovat ve spolupráci s Blokem proti islámu, i když jeho vedení oznámilo výpověď vzájemné smlouvy. Mluvčí Úsvitu Jan Zilvar upozornil, že od BPI stále nepřišla žádná oficiální informace. Rozpad předvolební koalice však vzbudil negativní ohlas i v samotném BPI, představitelé jeho pražských organizací se proti kroku předsedy bloku Martina Konvičky ohradili.

Ukončení předvolební spolupráce oznámili Martin Konvička a místopředseda BPI Petr Hampl v pondělí ráno. O den později předsednictvo Úsvitu vyzvalo BPI k jednání. Místopředseda hnutí Marek Černoch také vyzval „členy BPI, kteří si váží spolupráce a mají zájem na prosazování společného programu, aby pokračovali ve spolupráci s Úsvitem“. Konvička s Hamplem naproti tomu v pondělním prohlášení vyzvali členy Úsvitu k přestupu do BPI.

Blok proti islámu zdůvodnil ukončení spolupráce s Úsvitem problémem s financováním volební kampaně. BPI tvrdí, že hnutí slíbilo dodat peníze a neučinilo tak. To však vedení Úsvitu odmítlo. Předseda hnutí Miroslav Lidinský upozornil, že Úsvit zajistil vytištění a distribuci milionů kusů novin a investoval také do internetové reklamy.

„Hradili jsme veškeré pronájmy a technická zabezpečení demonstrací, ideových konferencí, seminářů a dalších akcí. Pokud někdo tvrdí, že zádná kampaň nebyla, pak cíleně lže a je třeba ptát se proč, lépe řečeno, v koho zájmu,“ dodal Miroslav Lidinský. Marek Černoch uvedl, že Úsvit však odmítl najmout placené pracovníky, jak podle něj žádal Petr Hampl.

Brífink Úsvitu-NK: Lidinský odmítl, že by se hnutí nepodílelo na kampani (zdroj: ČT24)

Oficiální výpověď Úsvit nemá, překvapeni jsou i lidé z BPI

Podle místopředsedy hnutí Martina Lanka Úsvit stále nedostal oficiální výpověď. „Informace, které máme, čerpáme ze zdrojů (…) veřejně dostupných. S námi nikdo nekomunikoval,“ podotkl. Mluvčí BPI Miroslav Adamec se k prohlášením Úsvitu nechtěl blíže vyjádřit. Je však přesvědčen, že vše zaznělo v pondělním prohlášení vedení bloku.

Podobně překvapeně jako Úsvit však na prohlášení Martina Konvičky a Petra Hampla reagovali i někteří představitelé samotného Bloku proti islámu. Jeho místopředsedkyně Jana Volfová přišla na jednání předsednictva Úsvitu, podle Jana Zilvara ji Konvičkův krok překvapil.

Vedení pražských organizací BPI se proti ukončení spolupráce s Úsvitem ohradilo i veřejně. „Rozhodnutí předsedy a místopředsedy BPI (…) je v rozporu s dopisem předsedy a usnesením z posledního zasedání Akční rady,“ upozornila v prohlášení předsedkyně pražské divize BPI Jana Borkovcová spolu s představiteli čtyř místních organizací. Dodali, že s ukončením spolupráce nesouhlasí. Mluvčí BPI uvedl, že se k výzvě z Prahy nevyjádří.

Spolupráce trvala půl roku

Spolupráci navázaly BPI s Úsvitem loni v září, měla vést ke společné kandidatuře v krajských a senátních volbách s Martinem Konvičkou jako tzv. superlídrem. Společně se představitelé obou uskupení zúčastnili například akce 17. listopadu na Albertově, kde lídři BPI a Úsvitu vystoupili společně s prezidentem republiky. V únoru požádal Úsvit o změnu názvu na „Úsvit s Blokem proti islámu“, to však ministerstvo vnitra odmítlo.

Předsednictvo Úsvitu potvrdilo informaci, kterou původně přinesl deník Právo, že součástí smlouvy Úsvitu s BPI byla i pokuta pro případ výpovědi. Strana, která ji vypoví, musí uhradit vynaložené peněžité náklady. Mluvčí hnutí uvedl, že Úsvit je „na začátku shromažďování škod, které hrozí“.