Stanjura: Zákony ohrožující koalici se odkládají. Faltýnek částečně souhlasí

Rekordní počet neprojednaných zákonů v Poslanecké sněmovně je způsoben neshodami ve vládní koalici ČSSD, ANO a lidovců. Myslí si to předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura, který byl hostem nedělních Otázek Václava Moravce. Šéf klubu hnutí ANO Jaroslav Faltýnek s ním částečně souhlasí.

„Tam kde hrozí konflikt uvnitř koalice, tak se to odkládá. Tam, kde se shodnou, se postupuje,“ řekl Stanjura v diskusním pořadu České televize. „Částečně je to pravda,“ reagoval záhy Faltýnek.

Podle Stanjury navíc množství neprojednaných zákonů dál poroste. Do konce volebního období by podle něj mohlo ve sněmovně ležet až 300 návrhů, které se nestihnou vůbec prodiskutovat. Důvodem je prý chaotické vedení dolní parlamentní komory.

Je to výsledkem toho, že ve sněmovně vládne každý den chaos. Tato koalice místo toho, aby držela jednoduché pravidlo, že se vláda zodpovídá sněmovně a program sněmovny určuje sněmovna, tak se neustále přizpůsobuje ministrům.
Zbyněk Stanjura
předseda poslaneckého klubu ODS

Předseda klubu hnutí ANO ale namítá, že většina vládních priorit je schválená. „My jsme těch priorit měli podstatně více a většina z nich je již splněna, odsouhlasena, a ty zákony některé jsou již v platnosti, některé jsou v Senátu, některé jsou podepsány prezidentem,“ uvedl Faltýnek.

Zpoždění v projednávání pak podle něj nezpůsobila vládní koalice, ale opozice, která sněmovní schůze zdržuje. Zákon o financování politických stran, zákon o prokazování původu majetku a zákon o střetu zájmů by podle Faltýnka měly být projednány na následujících schůzích.

Otázky Václava Moravce (zdroj: ČT24)