Řidiči, pozor na rychlost! Silnice po zimě jsou zrádnější

Události: Nehody kvůli vysoké rychlosti (zdroj: ČT24)

V posledních letech výrazně přibývá vážných nehod způsobených rychlou jízdou. Jarní silnice sice působí bezpečně, podle dopravních expertů jsou ale zrádné. Jen v Karlovarském kraji se z tohoto důvodu stalo od začátku roku přes 150 dopravních nehod. Ministerstvo dopravy připravuje zpřísnění postihů.

Zvlášť opatrní by na jaře měli být motorkáři. Silnice po zimě totiž může skrývat nepříjemná překvapení. „Silnice je ještě špinavá po zimě, je na ní spousta štěrku, výmolů, neopravených děr. Je tam nebezpečí jednak možnosti smyku a nezastavení,“ míní instruktor karlovarské autoškoly Bohumil Hejhal ml.

Za rychlou jízdu jak na motorkách, tak i v autech údajně mohou ale i nové technologie. „Vede k tomu v první řadě už jen konstrukce současných motorových vozidel, která vysoko přesahují možnosti, které poskytují zákony,“ říká dopravní expert Bohumil Oslík. 

Jen během hodinového měření v centru Karlových Varů zastavili policisté přibližně pět řidičů, kteří jeli rychleji než 70 kilometrů v hodině. Podle statistik je vysoká rychlost příčinou 40 procent všech dopravních nehod. Ministerstvo dopravy chce proto zvýšit pokutu až na 25 tisíc korun a k ní přidat ještě šest trestných bodů.