Více času na přípravu: Nová pravidla pro veřejné zakázky až od podzimu

Sněmovna vyslyšela připomínky Senátu a odložila účinnost zákona o zadávání veřejných zakázek o tři měsíce. Pokud zákon podepíše i prezident, tak začnou nová pravidla platit až na podzim. Odklad účinnosti má dát více času na přizpůsobení se novým pravidlům.

Nový zákon má zadavatelům mimo jiné umožnit vyloučení nespolehlivých uchazečů. Zadavatelé dostanou také více kritérií k hodnocení kvality nabídek a nebudou muset vybírat jen podle nejnižší ceny.

Předkladatel zákona, ministerstvo pro místní rozvoj (MMR), zařadilo mezi klíčové změny možnost požadovat prokázání kvalifikačních předpokladů i po subdodavatelích, kteří se budou na zakázce podílet, a možnost platit přímo jim.

Vyloučení nespolehlivých uchazečů i poplatek za stížnost k ÚOHS

Zadavatelé také budou moci ze soutěže o zakázku vyloučit účastníky, kteří se v uplynulých třech letech dopustili závažných pochybení při plnění jiné veřejné zakázky.

Vítězné firmy pak budou muset odkrýt své skutečné vlastníky, platit to bude ale jen pro české firmy. Zákon také zavádí poplatek 10 tisíc korun za podání podnětu k antimonopolnímu úřadu. Má to omezit zneužívání tohoto instrumentu.

Zákonem se měly dostat do českého práva tři evropské směrnice, jenomže už k 18. dubnu. Proto hrozí Česku zastavení plateb ze strany Evropské komise. Česká strana se podle dřívějšího vyjádření ministryně pro místní rozvoj Karly Šlechtové (ANO) hodlá případnému postihu EK bránit argumentem, že zákon už bude schválený, ale ještě nebude účinný.