Státní zástupce obžaloval exšéfa ŘSD za nevýhodné pronájmy billboardů

Státní zástupce podal obžalobu na bývalého šéfa Ředitelství silnic a dálnic Alfréda Brunclíka – a to za údajně nevýhodné pronájmy billboardů u dálnic. Brunclík podle žalobce v roce 2010 uzavřel pět smluv s jednou obchodní společností, pro kterou bylo nájemné za reklamní plochy výrazně levnější, a státu tak způsobil škodu přes dvě stě padesát milionů korun. Spolu s Brunclíkem je obžalován i úředník Tomáš Jílek.

„Obžalovaným je kladeno za vinu, že v roce 2010 za státní příspěvkovou organizaci Ředitelství silnic a dálnic ČR měli sjednat nevýhodné pronájmy reklamních ploch kolem dálnic a rychlostních silnic, v důsledku čehož tak uvedené státní příspěvkové organizaci mohla být způsobena škoda ve výši přesahující částku 250 milionů korun,“ uvedl státní zástupce Tomáš Černý z Vrchního státního zastupitelství v Praze.

Podle zjištění policistů první obviněný od února do května 2010 postupně uzavřel s obchodní společností pět smluv, podle nichž bylo po dobu jejich účinnosti nájemné za reklamní plochy výrazně levnější, než by mělo být. Výše sjednaného nájemného byla údajně nižší o zhruba 162,5 milionu korun.

Druhý muž podle policistů na základě pověření prvního obviněného téhož roku v květnu uzavřel se stejnou firmou dalších devět smluv na pronájem reklamních ploch. „Tyto plochy měly být rovněž pronajaty za výrazně nižší cenu. Podle závěrů kriminalistů měla být výše nájemného nižší o přibližně 101,5 milionu korun,“ uvedl tiskový mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej.

Policie navrhovala oba obžalovat již v říjnu 2014, státní zástupce ale tehdy vrátil věc policistům k dopracování.