Koncem května projede Českem další americký konvoj – připojí se i česká technika

Na konci května projede Českem další konvoj amerických vojáků. Letos se k němu připojí i technika české armády, plánuje se také společné cvičení. Na Twitteru to oznámil ministr obrany Martin Stropnický (ANO). Američtí vojáci pojedou z Německa do Pobaltí na cvičení Saber Strike 2016, přejezd přes Česko se plánuje ve dnech 27. až 30. května.

Podle Stropnického teď zástupci obou armád dojednávají detaily. Američtí vojáci by měli přespat ve Vyškově a případně i v Přáslavicích. Česká armáda by se měla do konvoje zapojit jako doprovodná složka.

„Naši vojáci by jako součást cvičení ten konvoj doprovázeli,“ řekl ministr. „Byla by to spíše doprovodná záležitost. Předpokládám, že by to bylo jako v minulosti, to znamená znovu by asistovala Vojenská policie,“ dodal ministr.

Konvoj by opět měl být rozdělen na několik menších částí, aby co nejméně ovlivnil dopravu na českých silnicích. Tentokrát by ale měl být o něco početnější, počítá se se zhruba s osmi sty vojáky a 250 kusy techniky. Stropnický naznačil, že se konvoj přes Česko i vrátí. 

Loni projížděl americký konvoj přes Česko hned dvakrát a zejména první průjezd dragounů vzbudil velké vášně. Zprvu se ozývaly spíše kritické hlasy, nakonec bylo ale odpůrců výrazně méně a vojáky vítaly tisíce lidí.

Do Česka vjelo asi pět set amerických vojáků loni 29. března, když překročili hranice v Náchodě, Bohumíně a Harrachově. Přes Česko se vraceli z cvičení v Pobaltí na domovskou základnu v Německu. 

Cesta vojáků v převážně osmnáctitunových obrněných transportérech Stryker a terénních autech Humvee měla demonstrovat podporu americké armády evropským spojencům v NATO, kteří se cítili ohroženi ruskou agresí vůči Ukrajině. Poslední vůz konvoje opustil české území v Rozvadově 1. dubna.

Druhý přejezd konvoje americké armády se odehrál loni v září. Tehdy vojáci mířili na cvičení NATO Brave Warrior do Maďarska a přes Česko projeli ve třech proudech mezi 9. a 14. zářím. Konvoj tvořilo 550 vojáků, 150 vozidel a 54 návěsů. Jeho část se pak ještě koncem října vracela přes Česko.