Švýcaři vyvinuli nový typ umělé kůže, pomůže s dětskými popáleninami

Reportáž: Nová generace kůže z laboratoře švýcarských vědců (zdroj: ČT24)

Skupina švýcarských lékařů a vědců vyvinula a nyní testuje nový typ kožní náhrady. Laboratorní kůže by měla snížit komplikace u popálených dětských pacientů, protože jizvy rostou jinak než dětský pacient. Zájem o projekt z curyšského Kinderspitalu mají i české nemocnice.

České nemocnice každý rok pečují o dva a půl tisíce popálených lidí. Víc než pětina z nich má hluboká poranění kůže, čili popáleniny třetího stupně, a téměř polovina z celkového počtu popálených jsou děti do čtrnácti let.

U malých dětí je ale zároveň léčba nejnáročnější, což potvrzuje i přednosta kliniky popáleninové medicíny na Královských Vinohradech Robert Zajíček: „Růst kostí neodpovídá růstu jizevnaté tkáně a naši dětští pacienti, kteří mají jizvy, se často dopracují k rekonstrukčním operacím, protože jim jizva brání v pohybu.“

Curyšský lékař: Doufáme, že kůže poroste s dítětem

Pomoc by nyní mohla nabídnout nová generace kůže, na které patnáct let pracovali v curyšské laboratoři a veřejnosti ji představili v březnu před dvěma lety. Vědci při jejím vytváření pacientovi odeberou kožní buňky z horní a dolní vrstvy pokožky a nechají je se rozmnožit v živném roztoku připomínajícím gel. Výsledkem je stabilní lidská kůže, kterou je možné přenést na tělo popáleného.

„Ta kůže je velmi ohebná, jemná, takže doufáme, že poroste spolu s dítětem,“ uvádí Clement Schiestl z dětské nemocnice při curyšské univerzitě. „Optimistický jsem i co se týká funkčnosti a vzhledu kůže, ale musíme počkat na výsledky druhé fáze klinických studií.“

Čeští lékaři ovšem už se svými švýcarskými kolegy vyjednali spolupráci a kromě předávání zkušeností chtějí požádat o možnost novou kůži ve třetí fázi klinické studie nabídnout i tuzemským pacientům. „Specifikum spočívá v tom, že Švýcaři jsou schopni vytvořit jak svrchní část - tu pokožku, tak dermis – čili škáru,“ dodává Zajíček.