Šéf hradní vojenské kanceláře Pilc žaluje NBÚ kvůli odebrání prověrky

Náčelník vojenské kanceláře Hradu Rostislav Pilc se kvůli odebrání bezpečnostní prověrky obrátil na soud. Správní žalobu podal jeho advokát Daniel Volák. Navrhuje zrušit rozhodnutí o odejmutí bezpečnostní prověrky Národním bezpečnostním úřadem (NBÚ) i jeho následné potvrzení ředitelem NBÚ Dušanem Navrátilem. Snahou NBÚ prý bylo Pilce „profesně zlikvidovat“.

Volák informoval, že jménem Pilce zažaloval u Městského soudu v Praze Národní bezpečnostní úřad a jeho ředitele. „Svým postupem a rozhodnutím porušil ústavou zaručená práva mého klienta, když nad zákonem mu dané pravomoci zasáhl do správního řízení o odejmutí bezpečnostní prověrky generálmajoru Pilcovi na stupeň přísně tajné,“ uvedl.

„Ředitel NBÚ sám z vlastní iniciativy v rámci řízení o rozkladu vyžadoval doplňující informace od zpravodajské služby a ty pak zařadil do spisu,“ dodal advokát. Pilc tak podle něj musí nejen čelit poškozování svého jména, ale i „postupu hraničícímu s profesní likvidací“.

Volák poznamenal, že chce, aby se podaná žaloba stala začátkem veřejné diskuse o udělování a odebírání prověrek. „Jsem totiž nucen konstatovat, že před zraky veřejnosti je pod systémem udělování bezpečnostních prověrek ukryt důmyslný nástroj možné šikany a profesní i psychické likvidace prakticky kohokoli, a to bez možnosti důsledné kontroly postupu těch, kteří rozhodují,“ varuje.

obrázek
Zdroj: ČT24

V Pilcově případě podle něj nastalo několik zásadních pochybení. Správní spis prý neobsahuje údaj o tom, kdy, jak a v jakém složení byla jmenována rozkladová komise. V ní pak podle Voláka chybělo povinné tříčlenné zastoupení lidí s právnickým vzděláním. Jeden z členů komise byl bez jasného důvodu vyměněn.

Podle médií rozkladová komise nejprve Pilcův podnět přijala, Navrátil ale požádal tajné služby o doplněné podklady. Na jejich základě pak komise rozklad zamítla. Volák tvrdí, že ředitel NBÚ nebyl oprávněn do spisu informace doplňovat.

NBÚ věc nemůže komentovat

Pilc o prověrku přišel na konci loňského listopadu. Proti rozhodnutí podal rozklad k řediteli NBÚ, avšak neuspěl. Podle spekulací v tisku mohou za jeho případem stát spory ve Vojenském zpravodajství. Pilc v aféře kolem Jany Nagyové (nyní Nečasové) svědčil v neprospěch svých bývalých kolegů.

Deník MF DNES s odkazem na anonymní zdroj z bezpečnostní komunity napsal, že odebrání prověrky mohlo spočívat i v Pilcově vazbě na Rusko, kde od roku 2001 působil jako vojenský přidělenec, či jeho přílišné náklonnosti k ženám. Volák tyto informace popřel.

Mluvčí NBÚ Radek Holý sdělil, že úřad nemůže informace o bezpečnostním řízení nijak komentovat. „(NBÚ) se nemůže prostřednictvím médií nijak hájit, případně ohradit proti skutečnostem, které v nich uvádí účastník řízení nebo jeho právní zástupce, kteří nejsou ničím omezeni,“ řekl. Uvítá prý možnost obhájit rozhodnutí před soudem, kterému spis týkající se prověrky předloží.

Zeman se osudu Pilce věnuje

Šéf vojenské kanceláře Hradu patří mezi vlivné představitele armády. Jeho prostřednictvím vykonává prezident svou roli nejvyššího velitele ozbrojených sil. Do jeho kompetencí patří i řízení Hradní stráže.

Prezident Miloš Zeman dříve řekl, že Pilc bude muset ve funkci skončit, protože jeho místo prověrku vyžaduje. Později ale poznamenal, že se nejprve seznámí se všemi podklady. Prezident je o Pilcově žalobě  informován, jeho dalšímu osudu se bude v dohledné době věnovat, uvedl hradní mluvčí.