Český konzul v Marseille zachraňoval Židy. Je spravedlivým mezi národy

Spravedlivým mezi národy prohlásil izraelský památník obětí holocaustu in memoriam někdejšího československého konzula v Marseille Vladimíra Vochoče. Upozornil na to server iDnes.cz. Ocenění za záchranu Židů před nacismem udělil izraelský památník obětí holocaustu za to, že československý diplomat vydával pasy židovským uprchlíkům, díky nimž se mohli dostat do bezpečí v zámoří.

„S radostí potvrzujeme, že panu Vladimíru Vochočovi, který v letech 1938 až 1941 působil jako český konzul v Mareseille, byl titul Spravedlivý mezi národy opravdu udělen. V průběhu tohoto léta by mělo dojít k slavnostnímu předání medaile jeho pozůstalým,“ uvedla mluvčí izraelského velvyslanectví v Praze Mahulena Červená.

Vladimír Vochoč se stal československým konzulem v Marseille v roce 1938 a svůj úřad udržel v chodu i po okupaci českých zemí a likvidaci československé ambasády v Paříži, ale i po vzniku vichistické Francie až do roku 1941. S pasy, které jim vystavil, Židé – prchající před nacismem, kterým i Pétainův režim hrozil deportací do Německa – většinou zamířili přes Španělsko do Portugalska a odtud do Ameriky.

Podle iDnes zachránil Vladimír Vochoč životy například historiku Konradu Heidenovi, satiriku Walteru Mehringovi, spisovatelům Leonhardu Frankovi či Franzi Werfelovi nebo byzantologovi Ernstu Steinovi.

V rigorózní práci z roku 2009 věnované Vochočovi uvedl její autor Adam Hájek, že československý konzul pomáhal uprchnout také politikům z Rakouska a Německa, kteří nekolaborovali s nacistickým režimem.

„Český konzul byl opravdový anděl a Franz Werfel mohl přes něj opatřit československá víza asi padesáti kolegům. Vždyť všichni němečtí emigranti ztratili teď státní občanství a ze všech Rakušanů se automaticky stali Němci. V těsných místnostech českého konzulátu se rvalo panstvo i šejdíři,“ citoval Adam Hájek manželku Franze Werfela  Almu Mahlerovou Werfelovou.

Kolik pasů Vladimír Vochoč vydal, nelze dohledat. Z Francie ale dostal kolem 2500 lidí. Nakonec byl ale konzulát v Marseille zrušen a Vochoče v březnu 1941 zadržela na německý nátlak francouzská policie. Z internace však odjel do Portugalska a odtud do Londýna, kde poté působil v exilové administrativě.

Doma se Vladimír Vochoč vděku nedočkal. Komunistický režim ho v 50. letech odsoudil ve vykonstruovaném procesu na třináct let. Z nich skutečně odseděl téměř sedm, než byl v roce 1960 propuštěn na amnestii a v roce 1964 Nejvyšší soud původní verdikt zrušil. Vochoč potom žil v Praze ještě 21 let. Podle serveru Vochoč zemřel v roce 1985 ve věku 91 let.

Cenu Spravedlivý mezi národy uděluje památník obětí a hrdinů holokaustu Jad Vašem v Izraeli lidem nežidovského původu, kteří přispěli k záchraně Židů. Titul dosud získalo 115 Čechů a Češek. Celkem potom prohlásil izraelský památník za spravedlivé mezi národy 26 119 lidí.