Pětadvacet Iráčanů se do Česka vrátí v pondělí a zamíří do detence

Pětadvacet iráckých uprchlíků, kteří v sobotu odjeli z Jihlavy do Německa, zadržela i se dvěma řidiči autobusu tamní policie hned za hranicemi. Do Česka se zřejmě vrátí až v pondělí, policie propustila jen dva české řidiče, kteří odjeli prázdným autobusem. Po návratu půjdou uprchlíci do detenčního zařízení, přestože to policie původně neplánovala. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) policii požádal, aby využila všech prostředků k vrácení uprchlíků zpět do Iráku. Večer ale Chovanec řekl televizi Nova, že by Iráčané po návratu z Německa mohli i znovu požádat o azyl v Česku.

Český autobus s křesťanskými uprchlíky zadržela německá policie už v sobotu asi pět kilometrů za českými hranicemi. Cestu do Německa podle autobusové společnosti objednával tlumočník; měl garantovat, že doklady mají v pořádku. „Byli jsme domluveni na tom, že mi padesát procent uhradí při odjezdu a padesát procent při vystoupení z autobusu, protože byla taková vzájemná nedůvěra,“ dodal majitel autobusové firmy.

Podle mluvčí cizinecké policie Kateřiny Rendlové přehodnotila česká policie po výměně informací s německými kolegy svůj postup a po návratu do České republiky bude oproti původnímu plánu skupina iráckých migrantů umístěna do detence. Chovanec dodal, že podle informací od německé policie nesměřovali Iráčané do Německa, ale do jiné evropské země. „Ta cesta neměla končit v Německu,“ prohlásil.

„Budou omezeni na svobodě maximálně na dobu osmačtyřiceti hodin. Výjezdní příkaz bude zneplatněn a snahou policie bude tyto osoby v co nejkratším termínu přepravit do země původu,“ uvedla mluvčí. Podle ní budou umístěni do některého zařízení v ČR přizpůsobeného skutečnosti, že ve skupině jsou i děti.

Iráčané se vrátí z Německa zpět do ČR. Pak ji budou muset znovu opustit (zdroj: ČT24)

Chovanec žádal jejich navrácení do Iráku

Ještě v neděli dopoledne ale Kateřina Rendlová tvrdila, že uprchlíci zatím do detence nepůjdou, protože mají platné dokumenty, podle kterých musí ČR opustit ve lhůtě do 7. dubna. Na to pak reagoval ministr vnitra, který policii žádal, aby využila všech prostředků k navrácení uprchlíků do Iráku. 

Podle Chovance má sedmidenní lhůta sloužit k tomu, aby si byli schopni zařídit návrat do vlasti. Čas podle něj nelze využívat k porušování zákonů ani k přesunu do jiné země v rámci schengenského prostoru.

Jenže večer Chovanec uvedl, že bude záležet na rozhodnutí Iráčanů. „Je otázkou, co oni sami budou chtít, jestli budou znovu žádat o azyl na území České republiky, nebo se rozhodnou vrátit do Iráku.“

Řidiče autobusu měla německá policie za převaděče

Zadrželi je hned, jak překročili hranice, na odstavném parkovišti. Naše šoféry pustili do autobusu, nicméně bez dokladů, bez peněz.
Vendula Hustáková
z firmy Husták – autobusová doprava, která skupinu převážela

Český rozhlas přinesl rozhovor s jedním ze dvou řidičů, kteří skupinu Iráčanů do Německa vezli. Podle jeho slov na uprchlíky německá policie pohlížela jako na lidi bez povolení ke vstupu. Proto byli řidiči automaticky považováni za převaděče.

Podle slov pro ČRo řidič Jan Kovář přesně neví, ve kterém městečku za hranicemi strávil noc. Když ráno oba řidiče přivezli k autobusu, těšili se prý, že pojedou zpět. Ovšem pak jim jiní policisté sebrali klíčky a nechali je dál čekat. „Pak přišel za dvě za tři hodiny další policajt a tedy že nám otevře autobus, ale sebral nám osobní doklady, že si můžeme zatopit a lehnout si chvilku a že máme počkat na ty lidi, co jsme přivezli,“ popsal Českému rozhlasu průběh situace za hranicemi.

Vendula Hustáková z autobusové firmy, která Iráčany převezla z Jihlavy do Německa, večer uvedla, že nakonec z Německa odjeli jen dva řidiči prázdným autobusem. Od německých policistů dostali nějaké dokumenty, ale zda hrozí řidičům či firmě postih, zatím nevěděla.

Uprchlíci o odjezdu nemluvili

Už dříve se hovořilo o tom, že zmíněná skupina není spokojena s vyhlídkami na budoucnost v Česku. Martin Frýdl, mluvčí Nadačního fondu Generace 21, který zorganizoval přesídlení již 89 iráckých křesťanů do Česka, uvedl, že neví, proč tato skupina nechce zůstat v Česku. Pasy si běženci vyzvedli už v pátek večer a na cestu si objednali soukromého dopravce. Jejich odjezd byl do poslední chvíle utajovaný a podle Frýdla tím jednali na vlastní pěst. 

Mluvčí nadačního fondu je přesvědčen, že skupinu k odmítnutí azylu a cestě do Německa přesvědčil někdo třetí: skupina prý sama nenapsala dopis na ministerstvo vnitra o odmítnutí azylu a neobjednala autobus pro cestu do Německa. „Máme pocit, že tady je nějaká třetí strana, která je přesvědčila, že je čeká úžasná budoucnost někde jinde, přestože byli mnohokrát varováni, co se může stát, když takový krok učiní.“ Právě tato třetí strana je podle Frýdla za skupinu nyní zodpovědná.

Generace 21 momentálně neví, co se se skupinou děje. „Nemáme k tomu informace,“ řekl Frýdl. Předpokládá však, že by v pondělí mohl fond dál komunikovat s policií a ministerstvem vnitra. „Nechci předjímat, v tuto chvíli je situace úplně nepřehledná, oni vystoupili z našeho programu a odjeli na vlastní pěst neznámo kam,“ dodal.