Strany a hnutí skládají účty: Loni bylo hej – všechny sněmovní hlásí zisk

Politické strany a hnutí postupně odevzdávají výroční finanční zprávu za rok 2015, termín jim vypršel v sobotu o půlnoci. Některé dokumenty ale ještě mohou dorazit poštou po víkendu. Zprávy teď zkontroluje sněmovní výbor – pokud najde nedostatky, tak může strana přijít i o státní příspěvek. Už ťeď je jasné, že hospodaření všech stran zastoupených ve sněmovně skončilo v plusu. Je to hlavně proto, že loni nebyly žádné volby, a tak strany nemusely platit za drahé kampaně.

Výroční zprávy jsou letos mnohem tenčí, obsahují totiž seznamy dárců, jenže těch loni výrazně ubylo: „U některých stran šel ten úbytek dokonce až na desetinu,“ konstatuje šéf kontrolního výboru ve sněmovně Vladimír Koníček (KSČM). Výbor teď bude kontrolovat, jestli jsou výroční zprávy úplné. Pokud nebudou, hrozí uskupením pozastavení výplaty státního příspěvku, nebo pozastavení činnosti. Stejně jako těm, co dokument vůbec neodevzdají.

Všechny strany zastoupené ve sněmovně hlásí za loňský rok hospodaření v černých číslech: Vládní strany skončily shodně v zisku převyšujícím 20 milionů. Sociální demokraté vykázali zisk 27 milionů korun. „I za posledních pět let hospodaříme neustále přebytkově, kumulovaný přebytek dosáhl skoro 70 milionů,“ pochvaluje si místopředseda strany Martin Starec.

Jenže strana se teď musí potýkat s čerstvým rozhodnutím soudu, podle kterého má zaplatit advokátovi Zdeňku Altnerovi přes 320 milionů korun za jeho služby při zastupování ve sporu o Lidový dům.

Prakticky stejný zisk vykázalo také hnutí ANO, konkrétně 26,9 milionu. Podle výroční zprávy dlužilo hnutí koncem roku svému předsedovi Andreji Babišovi na bezúročné půjčce 37,5 milionu korun. O rok dřív představoval tento dluh 65 milionů korun.

O něco nižší zisk hlásí nejmenší vládní strana – lidovci. Ti loni hospodařili s přebytkem 23 milionů. Těm sice poklesly příjmy z darů o 14 milionů, strana ale naopak získala o 18 milionů více na tržbách: „Velká část byla dána naším ziskem z pronájmu paláce Charitas a dalších nemovitostí,“ dodává předseda strany Pavel Bělobrádek.

Loni nebyly žádné volby – strany proto skončily v černých číslech (zdroj: ČT24)

Z opozičních stran hlásí nejvyšší zisk občanští demokraté, kteří skončili v plusu 27 milionů korun. Pomohla jim k tomu úsporná opatření z minulých let, ve kterých pokračují: „Vytvořili jsme si předpoklady pro to, abychom vůbec mohli financovat volební kampaň,“ uvedl šéf poslaneckého klubu Zbyněk Stanjura.

ODS navíc obdržela dary v celkové výši 25,5 milionu: Nejvíce straně daroval Richard Benýšek z Olomouce, a to téměř 8,3 milionu korun, a senátor Ivo Valenta dva miliony korun.

V roce 2015 šetřila i TOP 09, která hlásí zisk 14,9 milionu: „V rezervních fondech jsme si nahospodařili tolik, kolik chceme dát na krajské a senátní volby,“ dodává šéf strany Miroslav Kalousek. Na rozdíl od ODS ale strana získala na sponzorských darech celkem jen 3,6 milionů, o rok dříve to přitom bylo skoro 30 milionů. Starostové a nezávislí pak hlásí zisk pět milionů.

Komunisté za loňský rok skončili v plusu 22,2 milionu. Podle Koníčka má strana stabilní příjem ze členských příspěvků, které se neměnily, a také dary zůstaly přibližně stejné. KSČM rovněž ve výroční zprávě uvádí, že ke konci roku vlastnila 47 dopravních prostředků a byla stoprocentní majitelkou 66 staveb a 92 pozemků.

Nejnižší zisk ze sněmovních stran hlásí Úsvit, který se i kvůli sporům o financování rozešel se svým zakládajícím členem Tomio Okamurou. Hnutí už má prý svou finanční situaci pod kontrolou: „Vypověděli jsme všechny nevýhodné smlouvy, statisícové smlouvy pan Okamury, které uzavíral sám za sebou,“ tvrdí šéf hnutí Marek Černoch. Celkově hlásí Úsvit za loňský rok milionový zisk.