Ve spisu k Oleo Chemical chybějí důkazy, na které obžaloba odkazuje

UDÁLOSTI: Ve spisu k Oleo Chemical chybějí důkazy (zdroj: ČT24)

Ve spisu ke kauze údajného tunelování Oleo Chemical, kdy čelí obžalobě i Ivo Rittig, chybějí některé důkazy, na které obžaloba odkazuje. Jeden ze soudních znalců upozornil, že nejsou k nalezení datové disky, které policii předal spolupracující obviněný Jaroslav Kubiska. Podle advokátů to ovlivní věrohodnost obžaloby. Státní zástupce naopak tvrdí, že pro něj chybějící věci nejsou podstatné.

Již první výpověď Jaroslava Kubisky, který je hlavním trumfem obžaloby v případu Oleo Chemical, vyzněla rozpačitě, obžalovaná Karolína Babáková si po ní libovala, že by se sama neobhájila lépe. Nyní také vychází najevo, že ve spisu navíc nejsou některé dokumenty, na které přitom obžaloba odkazuje. Mají být na flash discích, které ale soudní znalec nenašel. „Jen jsem oznámil, že jsem ty věci nenašel, a pokračoval jsem dál ve znaleckém posudku,“ uvedl soudní znalec Marek Fiala.

Dokumenty by měly být důkazem, že byly antidatovány smlouvy, díky kterým z Oleo Chemical odcházely peníze. Jaroslav Kubiska, jenž má status spolupracujícího obviněného, tvrdí, že mu policie datové nosiče vrátila, ale neví, kam je dal. „Nevím, kde jsou konkrétní flashky, na kterých jsem to vydával policii,“ přiznal před soudem. Navíc soudu přiznal, že do některých souborů zasahoval a několikrát je kopíroval. Podle soudního znalce se tak měnily vlastnosti dokumentů a neprokazují, že Rittigovy smlouvy byly antidatovány.

Chybějící důkazy žalobci nevadí

Státní zástupce Adam Borgula ale zmizení disků nepovažuje za zásadní problém. „Obžaloba se o tyto nosiče jako o důkazy vůbec neopírá,“ řekl. Odkazuje především na Kubiskovu výpověď, který na antidataci trvá. „Tím, že jsem to prožil, dám krk na to, že se to antidatovalo,“ řekl.

Údajně nízký význam důkazu však zpochybnila advokátka obžalovaných Lenka Bálková. „Pokud ty informace nejsou podstatné, pak nechápu, proč se na ně v polovině textu obhajoby odkazuje,“ podotkla.

Obžaloba z pokusu o tunelování

Ivo Rittig spolu s advokáty Karolínou Babákovou a Michalem Davidem, zakladateli Oleo Chemical Kamilem Jirounkem a Michalem Urbánkem a bývalým Rittigovým obchodním partnerem Peterem Kmetěm čelí obžalobě, že se pokoušeli prostřednictvím smluv s fiktivními společnostmi vyvádět ze společnosti peníze.

Oleo Chemical vyrábí biopaliva druhé generace, v minulosti například dodávala bionaftu pražskému dopravnímu podniku. Jeho vedení tvrdilo, že šlo o standardní spolupráci, která byla pro podnik výhodná. Jak upozornili Reportéři ČT, o koupi Oleo Chemical se v minulosti zajímal Agrofert. Ten přitom podle majitelů Oleo díky zákonu z roku 2009, za kterým podle jeho předkladatele stála Radmila Kleslová – tehdy ve funkci poslanecké asistentky – převzal od Oleo Chemical 60 až 70 procent trhu s biopalivy.