Policisté s vojáky hlídají letiště i nádraží. Vláda bude zjišťovat, kde zabezpečení chybí

TÉMA UDÁLOSTÍ: V reakci na útoky v Bruselu trvají bezpečnostní opatření i v ČR (zdroj: ČT24)

Letiště, nádraží, metro, obchodní centra – tam všude jsou od úterý vidět policisté a od středy také vojáci, které na pomoc policii povolala vláda. Platí první stupeň ohrožení terorismem a právě stupnice, která má klidný nultý a další tři stupně různě závažné hrozby, představuje první část opatření připravených ministerstvem vnitra v reakci na loňské teroristické útoky v Paříži. Následovat má bezpečnostní audit státu, jehož dílčí výsledky budou v dubnu.

První stupeň ohrožení terorismem značí, že i když české úřady nevědí o hrozbě pro ČR, zavádějí preventivní opatření, a to zejména kvůli přímé hrozbě v okolních zemích. Stupnici sestavilo ministerstvo vnitra loni v prosinci. Nyní, po teroristických útocích v Bruselu, vláda poprvé stupeň ohrožení vyhlásila. „Je to preventivní opatření. Do současné doby nemáme informace o tom, že by Česku hrozil útok,“ zdůraznil policejní prezident Tomáš Tuhý.

Vojenská hlídka
Zdroj: Václav Šálek/ČTK

Od středy se podle vládního rozhodnutí připojili k ostraze klíčových objektů jako letiště, pražské metro nebo jaderné elektrárny i vojáci. Část z nich patří k chrudimskému 43. výsadkovému praporu, který již v roce 2001 po útocích ve Spojených státech střežil pražské letiště, budovu Svobodné Evropy nebo americkou ambasádu. „Jsme cvičeni a běžně operujeme v menších týmech odříznutí od podpory. Pro tento úkol je to výhodné,“ poukázal zástupce velitele praporu Ivo Zelinka. 

Letadla do Bruselu zůstávají na zemi

Útoky v Belgii také stále mají vliv na leteckou dopravu včetně spojení Bruselu s Prahou. Již je jisté, že během středy nepoletí na linkách spojujících obě města žádný spoj, Brussels Airlines také odřekly čtvrteční ranní spoj. Další lety zatím dopravci nezrušili, ale ředitel letiště Zaventem Arnaud Feist uvedl, že zůstane uzavřené celý čtvrtek. Lety ale odbavuje letiště Charleroi, kde ale probíhají přísné kontroly a letiště doporučilo cestujícím, aby přijeli alespoň čtyři hodiny před odletem. Zpravidla se přitom na odbavení doporučuje jedna až dvě hodiny. 

Ministerstvo zahraničí již v úterý vyzvalo české občany, aby cesty do Belgie zrušili nebo odložili, je-li to možné. Prostřednictvím systému Dobrovolné registrace občanů ČR při cestách do zahraničí (DROZD) rozeslalo také desítky varovných zpráv.

Belgie nyní figuruje na seznamu nebezpečných zemí po boku Afghánistánu nebo Sýrie. Zařazení do systému DROZD je dobrovolné, česká diplomacie ale v takovém případě má přehled, kdo právě v nebezpečné oblasti je, a také tam může lidem posílat e-maily a SMS s upozorněním. 

První část auditu bezpečnosti bude v dubnu

Nikoli bruselské, ale již listopadové pařížské teroristické útoky podnítily kromě vytvoření stupnice ohrožení také přípravu auditu národní bezpečnosti. Premiér Bohuslav Sobotka podotkl, že se po útocích v Bruselu na zadání nic nemění. „Je zcela namístě pokračovat v práci, kterou jsme začali před několika měsíci,“ uvedl premiér. Útoky považuje za důkaz zostřování situace a růst nestability v okolí EU.

První dílčí výsledky mají být k dispozici již v dubnu. Celý audit by měl být hotov do konce roku. Ministerstvo potom začne připravovat zákony, které vyhoví požadavkům auditu.

Brífink: Řídicí výbor se poprvé sešel (zdroj: ČT24)

Podle Bohuslava Sobotky má skupina, která připravuje audit národní bezpečnosti, za úkol zhodnotit, nakolik je Česká republika schopna vypořádat se s terorismem, extremismem, hrozbami, které přináší migrace, ale i s organizovaným zločinem a možnými kybernetickými útoky. Audit se má týkat i energetické a surovinové bezpečnosti, stability měny či přírodních hrozeb.

Ministr vnitra Milan Chovanec přiblížil, že členy pracovní skupiny jsou odborníci na bezpečnost z praxe i akademické sféry. „Bude to řízená debata, na jejímž konci bude výsledek, který neskončí v šuplíku, ale bude aktivně nasazen v boji proti organizovanému zločinu, pro zlepšení bezpečnosti v ČR a předpokládáme, že to bude mít i dopady na změnu legislativy,“ popsal ministr práci skupiny.