Lékaři chtějí do tří let o třetinu vyšší platy. Podle Babiše je zdravotnictví "černá díra"

Zdravotníci vyzvali vládu, aby jim do tří let zvýšila platy o necelou třetinu, každý rok o deset procent. Představitelé zdravotnických odborů a České lékařské komory připomněli, že z Česka lékaři odcházejí do zahraničí. Jsou přesvědčeni, že pouze vyšší platy odchody zastaví.

Česká lékařská komora podle jejího prezidenta Milana Kubka kvůli exodu lékařů a sester už není schopna garantovat „kvalitu a bezpečnost lékařské péče v nemocnicích“, jak by ze zákona měla. Předsedkyně zdravotnických odborů Dagmar Žitníková zdůraznila, že odchody zdravotníků mají jasný důvod – jinde si vydělají víc. Odpovědí proto má být výrazné zvýšení platů v českém zdravotnictví. 

  • celkem v registru ČLK: 41 700
  • z toho pracuje v zahraničí: 2300
  • rozdělení lékařů, kteří zůstávají v ČR: 12 700 soukromých, 28 900 zaměstnanců nemocnic nebo soukromých ambulancí

ČLK odhadla, že v nemocnicích chybí asi tři tisíce lékařů oproti stavu, kdy by mohly dodržovat
zákoník práce a počty přesčasových hodin.

„Opakujeme požadavek vůči vládě. Je to požadavek na vytvoření realistického krizového plánu, který bude realizovatelný v horizontu funkčního období této vlády, tedy v následujících dvou letech,“ uvedl Milan Kubek po jednání zástupců ČLK, odborů, nemocnic i pacientů s ministrem zdravotnictví Svatoplukem Němečkem (ČSSD).

Peníze do resortu by podle komory vedle zvýšených odvodů státu měla přinést například i zdravotní daň na tabák a alkohol, sjednotit by se měly odměny ve státních a nestátních (např. krajských) nemocnicích.

Svatopluk Němeček uvedl, že stanovisko klíčových organizací, s jejichž zástupci se sešel, je silným apelem na vládu. Slíbil, že do tří týdnů předloží vládě návrh na navýšení plateb státu a připraví dlouhodobý plán finanční stabilizace zdravotnictví. „Aby to bylo minimálně usnesením vlády zdravotníkům garantováno,“ podotkl ministr po jednání, kterého se zúčastnili zástupci Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče, Lékařského odborového klubu, České lékařské komory, Asociace nemocnic, Asociace českých a moravských nemocnic, Svazu pacientů a Národní rady osob se zdravotním postižením.

Požadavky na růst odvodů státu opakovaně zpochybňuje ministr financí Andrej Babiš (ANO) s odkazem na „černé díry“, zdroje prý má resort hledat uvnitř. Podle Svatopluka Němečka lze brát slova o černých dírách jako urážku poctivé práce zdravotníků. Efektivita je podle něj už za hranou, na úkor rozumných rezerv, zdravotnictví potřebuje peníze přidat.