Policie zadržela ruského vora v zakoně a Arména. Obvinila je z vydírání

Události: Dva cizinci obviněni z vydírání (zdroj: ČT24)

Detektivové Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) zadrželi v Praze dva cizince a obvinili je z vydírání. Jde o třiapadesátiletého Rusa, který řídil organizovanou skupinu a byl takzvaným vorem v zakoně. Druhým je třiatřicetiletý Armén, který dlouhodobě žije v Česku. Oba jsou ve vazbě a v případě prokázání viny jim hrozí až osm let.

Z vydírání spáchaného ve spolupachatelství detektivové podezírají také Ukrajince (ročník 1980), po kterém dál pátrají. Podle mluvčího ÚOOZ Pavla Hantáka se muž nenachází v Česku.

Organizovaná skupina působila od roku 2013 v Praze a v Karlových Varech. Šlo o občany z bývalého Sovětského svazu. Zadržený šéf skupiny žije v Česku legálně od roku 2012 a podle detektivů, kteří se dlouhodobě věnují ruskojazyčným zločineckým strukturám, jde v tomto prostředí o uznávanou kriminální autoritu, tedy takzvaného vora v zakoně.

Na případu začali detektivové pracovat před rokem. Skupina měla podle ÚOOZ řadu podezřelých, ale dobře organizovaných aktivit. Velký důraz byl kladen na to, aby veškerá činnost byla v „mezích zákona“ nebo obtížně odhalitelná.

Vydírání kvůli vízu pro Gruzínce

V jednom případě ale udělal vor v zakoně chybu, za niž je nyní stíhaný. Vložil se totiž do řešení problému s vydáním víza pro pobyt Gruzínce v Česku. Lidé, kteří měli víza obstarat, dohodu nesplnili a kvůli tomu je začala v září organizovaná skupina vydírat.

Kromě zadržení Rusa a Arména detektivové provedli společně s cizineckou policií dvě rozsáhlé kontroly, které směřovaly na místa, kde se měly zdržovat další osoby jednající za vora v zakoně. Při kontrole odhalili Ukrajince, který se s padělaným cestovním dokladem vydával za Poláka. Nyní ho vyšetřuje cizinecká policie.