Žádné firmy, žádná média. Poslanec ČSSD navrhuje pravidla pro budoucí ministry

Poslanec sociální demokracie Jan Chvojka předložil návrh na omezení budoucích členů vlády, kteří podnikají a vlastní média. S návrhem přišel na jednání sněmovního ústavně-právního výboru a sklidil za něj kritiku poslanců ANO i jejich předsedy Andreje Babiše. Podle nich jasně míří zákon právě na vicepremiéra a majitele holdingu Agrofert. Člen výboru Martin Komárek (ANO) vidí v návrhu naplnění snu Miroslava Kalouska, podle Chvojky ale nejde o takzvaný lex Babiš.

„Pokud ministr nebo premiér mají nějaký rozhodující podíl v obchodní korporaci, musí se ho do šedesáti dnů zbavit. Pokud se ho nezbaví, přijdou o dispozici s hlasovacími právy v této společnosti a o podíl ze zisku,“ shrnul merito návrhu jeho předkladatel. Navíc zdůraznil, že pravidla by se týkala až členů příštích vlád.

Myslím, že patří do civilizované společnosti, že člen vlády nevlastní média.
Jan Chvojka

Počítá ale také s tím, že by firma ztratila nárok na veškeré dotace. Návrh by navíc znemožňoval vládním činitelům vlastnit média. Podobnou změnu už dřív připravil poslanec opoziční TOP 09 Martin Plíšek, který si s ní vysloužil podporu vládních lidovců. Plíšek je rád, že se prý u něj ČSSD inspirovala. „Je samozřejmě v pořádku, že návrh jde dál ve střetu zájmů v oblasti médií,“ dodal na adresu Chvojkovy předlohy.

Když někdo vybuduje firmu, nemůže udělat nic pro zemi, reaguje na návrh Babiš

Babiš už dopoledne poslanci ČSSD vzkázal, ať navrhne rovnou zákon, aby v politice nebyl vůbec. Nynější úpravy pokládá ministr za kampaň proti sobě. „Poslanec Chvojka říká, že žádný podnikatel, který dřel celý život a vybudoval firmu a následně ji může předat dětem nebo managementu a chtěl by něco udělat pro naši zemi, to vlastně nemůže udělat. To znamená, že do politiky můžou chodit jen ti, kteří se živí politikou, sedí tam 20 let, nikdy nic neuměli, nepostavili ani psí boudu,“ lamentoval vicepremiér.

Události ČT: ČSSD navrhuje omezit vlastnictví ministrů (zdroj: ČT24)

A místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek chce dopad zákonného omezení rozšířit. „Bylo by dobré to rozšířit na všechny funkcionáře, politiky, senátory i hejtmany, protože jaký je rozdíl mezi hejtmanem a ministrem?“ uvedl pro novináře.