Příbuzní mrtvých z rumburské nemocnice stále chtějí odškodné, odvolali se

Osvobozením obžalované bývalé zdravotní sestry z Rumburka kauza, která souvisí s úmrtími pacientů v místní nemocnici, nekončí ani pro pozůstalé. Podobně jako dříve státní zástupce podali odvolání k pražskému vrchnímu soudu. Informaci ze soudní databáze potvrdila České televizi mluvčí ústeckého krajského soudu Marcela Trejbalová.

Příbuzní pacientů, kteří zemřeli v rumburské nemocnici, chtějí podle advokátky obžalované zdravotní sestry odškodné přes 17 milionů korun. U krajského soudu neuspěli, obrátili se ale na vrchní soud. „Odvolání podal 25. 2. právní zástupce poškozených,“ uvedla Marcela Trejbalová. 

Advokátní kancelář, která rodiny zastupuje, tak následovala státního zástupce, který se odvolal hned po vynesení rozsudku Krajským soudem v Ústí nad Labem. Ten bývalou rumburskou sestru Věru Marešovou v lednu nepravomocně zprostil obžaloby z vražd šesti pacientů.

Obžaloba ji vinila, že od roku 2010 do loňského června zabila draslíkem šest pacientů. Nejmladšímu z šesti mrtvých bylo 35 let, nejstaršímu 85 let. Žalobce tvrdil, že se tak sestra snažila usnadnit si práci.

Věra Marešová je na svobodě již od loňského prosince. Tehdy vrchní soud zamítl stížnost státního zástupce proti jejímu propuštění z vazby. O tom původně rozhodl ústecký krajský soud již v polovině listopadu.

  • 6. června 2014 – V Lužické nemocnici v Rumburku zemřela sedmdesátiletá pacientka. Lékař Petr Vondráček zjistil, že u zemřelé před smrtí prudce stoupla hladina draslíku, který způsobil srdeční arytmii. Zástupce vedení nemocnice posléze podal trestní oznámení na jednu ze zdravotních sester kvůli podezření ze spáchání trestného činu.
  • 22. srpna 2014 – V souvislosti s úmrtím pacientky obvinila policie z vraždy tehdy už bývalou zdravotní sestru, padesátiletou Věru Marešovou, která byla vzata do vazby. V tisku se posléze objevila spekulace, že šlo o eutanazii. Nemocnice nepotvrdila podezření na víc případů.
  • 23. srpna 2014 – Vedení nemocnice oznámilo, že zpřísnilo vnitřní předpisy týkající se kontrol zdravotní dokumentace a nakládání s vybranými léky.
  • 25. srpna 2014 – Ústecký krajský státní zástupce Jan Jakovec řekl, že policie prošetřuje dalších 11 případů úmrtí v rumburské nemocnici.
  • 3. září 2014 – Státní zástupce Jakovec řekl Mladé frontě Dnes, že obviněná podle policie neprováděla eutanazii.
  • 16. září 2014 – Vedení rumburské nemocnice oznámilo, že podá trestní oznámení na lékaře Vondráčka pro nadržování a neoznámení trestného činu. Lékař údajně manipuloval s důkazy a znehodnotil je. Vondráček jakékoli pochybení odmítl a kroky managementu nemocnice označil za účelové.
  • 29. září 2014 – Obviněná byla propuštěna z vazby.
  • 26. listopadu 2014 – Policie obvinila bývalou sestru z vražd dalších pěti pacientů. Státní zástupce podal návrh na vzetí ženy do vazby, protože se obával toho, že by obviněná mohla utéct. Ústecký okresní soud poté poslal Marešovou do vazby.
  • 13. března 2015 – Policie ukončila vyšetřování vražd šesti pacientů v nemocnici v Rumburku a podala státnímu zástupci návrh na obžalobu Marešové, která údajně pacienty zabíjela draslíkem. Marešové hrozil až doživotní trest.
  • 3. dubna 2015 – Státní zástupce obžaloval Marešovou z vraždy šesti pacientů. Znalci neodhalili, že by trpěla duševní nemocí či poruchou. Podle obžaloby zabíjela, aby si ulehčila práci.
  • 22. června 2015 – Ústecký krajský soud začal projednávat kauzu, Marešová vinu odmítla.
  • 1. října 2015 – Soud rozhodl, že Marešová zůstane ve vazbě. Ústecký krajský soud ji na konci července z vazby propustil, proti usnesení ale podal stížnost státní zástupce.
  • 19. listopadu 2015 – Ústecký krajský soud opět propustil Marešovou z vazby. Poté, co Vrchní soud v Praze zamítl stížnost státního zástupce, byla 22. prosince propuštěna.
  • 21. ledna 2016 – Krajský soud zprostil bývalou zdravotní sestru obžaloby. Podle soudu nebylo prokázáno, že se skutky staly.
  • Duben 2016 – Ústecký krajský soud zahájil správní řízení se znalci, na základě jejichž posudku byla Marešová obžalována z vraždy. Znalec Roman Matlach jako hlavní autor uvedl, že smrt pacientů mohla být způsobena prudkým nárůstem draslíku v krvi. Závěry, že měla Marešová zabíjet draslíkem, odmítl v soudním řízení znalec obhajoby i revizní posudek. Sankce hrozí i znalci Jiřímu Závodskému, který Matlachovi pomáhal.
  • 26. července 2016 – Vrchní soud zamítl odvolání žalobce, zproštění viny Věry Marešové se stalo pravomocné. „Není vůbec jisté, jestli se takové případy staly. Je to celkem jednoznačné a zprošťující rozsudek byl zcela na místě,“ podotkl soudce Michal Hodoušek.