Čertíci od Kosteleckých uzenin vystrčili na konzumenta místo růžků jehlu

Při konzumaci klobásy z produkce Kosteleckých uzenin v ní objevil zákazník dvoucentimetrový úlomek jehly, nález ostrého kusu kovu dostala k prověření Státní veterinární správa. Kontrola ale neprokázala chybu u výrobce. Výrobek se jmenuje Čertíci. V tomto roce jde už o druhý případ. V lednu se kus jehly našel v uherské klobáse výrobce Krahulík. Obě firmy spadají do koncernu Agrofert.

Veterináři v Kosteleckých uzeninách zkontrolovali proces výroby i detektor kovů a žádnou chybu nenašli. „Výrobce předložil úředním veterinárním lékařům servisní zkušební protokoly ke konkrétnímu detektoru na balicí lince,“ popsal mluvčí veterinární správy Petr Pejchal.

Detektor by měl odhalit předměty z nerezové oceli od velikosti šesti milimetrů, u železa a neželezných kovů i menší. Maso pocházelo z bourárny v Kostelci a provozu ve Vodňanech. Masný výrobek Čertíci měl datum spotřeby do 27. února 2016, uzeniny se prodávaly ve 400gramových vaničkách. „Případ se dále došetřuje,“ dodal Pejchal.

V uzenině Agrofertu byla letos jehla už podruhé

Agrofert trvá na tom, že jeho výrobky jsou kvalitní. „Prakticky vylučujeme, že k pochybení došlo na naší straně. Dle skutečností provázejících tuto kauzu bohužel nemůžeme vyloučit, že se jednalo o úmyslnou manipulaci s cílem poškodit naši značku,“ sdělil za Agrofert Jan Pavlů.

Na začátku ledna nařídila veterinární správa stáhnout 2,1 tuny Uherské klobásy Pikok od Krahulíka prodávané v řetězci Lidl. Ve výrobku zakoupeném v Teplicích jim nahlásil zákazník také úlomek injekční jehly. „Pravděpodobně muselo dojít k selhání detekčního zařízení, veškeré maso prochází detekcí. Pátráme po tom, co se vůbec stalo. Věnujeme tomu veškerou pozornost,“ řekl tehdy mluvčí Agrofertu. Veterináři tehdy přikázali, aby se z prodeje stáhlo 8400 kusů tohoto výrobku.