Policie dopadla v centru Prahy muže, který byl mezi nejhledanějšími zločinci v Evropě

Policisté dopadli v centru Prahy mezinárodně hledaného cizince podezřelého z násilných zločinů. Byl na seznamu nejhledanějších zločinců Evropy, na Slovensku mu hrozí 23 let vězení. V Česku se schovával šest let a pracoval v bezpečnostní agentuře. Kromě toho ale také prodával drogy, uvedl mluvčí policejního prezidia David Schön.

Cílené pátrání přivedlo policejní specialisty k hledanému muži koncem minulého týdne: „Nebezpečný pachatel násilné trestné činnosti se na území Česka zdržoval pravděpodobně od roku 2010. Teprve v září loňského roku na něj byl slovenským soudem vydán evropský zatýkací rozkaz a byl zveřejněn na stránkách nejhledanějších osob Evropy,“ doplnil Schön.

Mluvčí nechtěl uvést podrobnosti o zločinech, kvůli kterým byl na muže vydán zatykač. Na webovém seznamu nejhledanějších evropských zločinců je uvedena bez dalších podrobností informace o dopadení pětatřicetiletého muže, podezřelého z vydírání a vymahačství a účasti na organizovaném zločinu.

V Česku pracoval hledaný muž paradoxně v bezpečnostní agentuře. „Během mnohaletého skrývání používal zdařilé padělky osobních dokladů,“ uvedl policejní mluvčí. Kromě formálního zaměstnání si podle něj muž přivydělával prodejem drog. „Při zadržení u sebe měl 40 balíčků drogy,“ dodal Schön. Dopadený muž bude v nejbližších týdnech předán slovenským úřadům.