Pozemkový úřad zrušil rozhodnutí poboček o restitucích maltézských rytířů

Státní pozemkový úřad zrušil všechna rozhodnutí krajských poboček týkající se restitučních nároků maltézských rytířů. Kvůli vydání části pozemků v pražské Březiněvsi, které řád dostal loni, podal úřad na začátku roku žalobu k soudu. Zrušení rozhodnutí je dalším krokem v celé kauze. Úřad ho vydal mimo jiné i kvůli tomu, aby řád s už vydanými pozemky nemohl nakládat, dokud soud ve věci nerozhodne.

„Nechceme tímto krokem zpochybňovat rozhodnutí svých poboček, které o vydání rozhodly. SPÚ tak činí proto, že čekáním na výsledek soudu by uplynula lhůta pro případné přezkumné řízení,“ prohlásila ke kroku pozemkového úřadu mluvčí SPÚ Monika Machtová.

Mediální zástupce řádu Michal Peterka označil krok úřadu za velmi nestandardní. „Domníváme se, že je protizákonné. Budeme se proti němu bránit všemi dostupnými prostředky,“ řekl. Některé dohody o vydání majetku byly uzavřeny už před mnoha měsíci a řád je zapsán i v katastru nemovitostí jako vlastník. Po současném rozhodnutí SPÚ ale bude mít právo nakládat se svým majetkem pozastaveno.

My vnímáme to rozhodnutí SPÚ jako velice nestandardní a samozřejmě využijeme veškeré legislativní možnosti a kroky k tomu, abychom se proti tomuto rozhodnutí odvolali. To samozřejmě zahrnuje i stížnost a odvolání k ministru zemědělství.
Michal Peterka
mediální zástupce maltézských rytířů

Podle vedení úřadu nárok maltézských rytířů v Březiněvsi od začátku doprovázejí pochybnosti. Pražská pobočka loni v listopadu vydala 46 hektarů z požadovaných 180 hektarů pozemků. Vedení úřadu ale v lednu její rozhodnutí napadlo soudně.

Pozastavit vydávání majetku vedení pozemkového úřadu nemůže

Řád maltézských rytířů žádal v Březiněvsi a v Ďáblicích o pozemky o výměře 180 hektarů, žaloba se týká pozemku velkého 0,8 hektaru. Jde o první žalobu, kterou úřad kvůli rozhodnutí některé své pobočky podal. Podle ředitelky Svatavy Maradové jednoduše zákon takovou možnost dává.

Zprávy: Restituce maltézským rytířům zastavilo vedení SPÚ (zdroj: ČT24)

Pozastavit vydávání majetku podle Machtové úřad nemůže. „To je čistě v gesci krajských pracovišť, která jsou samostatným správním orgánem a rozhodují samostatně. My jim maximálně můžeme doporučit, nebo oni spíš na základě našeho přezkumného řízení mohou zastavit řízení tam, kde ještě rozhodnuto nebylo,“ řekla.

Žalobu úřad podal proto, aby mohly být vyloučeny případné pochybnosti o rozhodnutí. Mohly by se podle ní týkat zejména otázky nástupnictví řádu a posouzení případné majetkové křivdy, která má být zákonem napravena.

Rozhodnutí SPÚ o vydání či nevydání majetku řádu se týkají stovek pozemků. Kromě parcel v Praze stát vydal třeba téměř stovku parcel v obci Kozlov nad Otavou na Strakonicku, přibližně stejně pozemků v obci Hrušky u Brna na Vyškovsku, přes sedm desítek pozemků v Hlince a tři desítky pozemků v Dívčím Hradě na Bruntálsku. Více než 80 pozemků dostal řád v Horažďovicích na Klatovsku.