Na hranici s Rakouskem policistům chybělo vybavení. Podle Tuhého ale obstáli

Cvičení simulující kontrolu státních hranic, přes které se snaží projít velké množství migrantů, neproběhlo zcela bez problémů. Vyšlo najevo, že bude potřeba pořídit mobilní zařízení ke snímání otisků prstů, problematické bylo také spojení z registračních míst na hranicích s databázemi. Přesto je policejní prezident Tomáš Tuhý přesvědčen, že policie při cvičení, kterým se chtěla připravit na eventuální příchod většího počtu uprchlíků na české území, obstála. Během šesti hodin dokázala odbavit 50 migrantů a přemístit je do záchytných zařízení.

V Dolním Dvořišti, Mikulově a také na částech zelené hranice se do cvičení zapojilo 200 policistů a dvacítka celníků. Převážně zkoušeli, jak se zvládnou postarat o velké množství lidí přecházejících hranice z Rakouska, otestovali ale i techniku, která dokáže běžence odhalit. Vyzkoušeli například nové detektory, které ukazují, co se děje uvnitř aut. „Přístroj dovede vyhodnotit tlukot srdce a říct nám, zda v prostoru je nebo není osoba,“ popsal Rudolf Setvák z cizinecké policie. Skupinu, která přicházela podél železniční trati od Vídně, potom objevili pomocí termokamery.

Figuranty představující migranty poté převezl autobus do jednoho ze stanů, které policisté na hranicích postavili, aby posloužily jako registrační místa pro příchod uprchlíků – podobná jako v Maďarsku nebo Makedonii. Právě práci v nich si policisté zkoušeli především. „Nejde o pokrývání hranice a sledování dojezdových časů, ale jde výhradně o typizovanou činnost přímo na hraničním přechodu,“ uvedl již před začátkem cvičení Tomáš Tuhý.

Cílem policistů a frekventantů policejních škol tak bylo vyzkoušet si, co budou dělat s migranty, které již zadrží. „Provést s nimi pohovory, zjistit, zda a jaké mají cestovní doklady, provést prvotní identifikaci, zjistit, zda chtějí žádat o azyl v ČR, a pokud ne, bude jim odepřen vstup,“ shrnul základní nacvičovanou proceduru ředitel cizinecké policie Milan Majer.

Policisté zkoušeli, jak se na hranicích vyrovnají s větším množstvím migrantů
Zdroj: Václav Šálek/ČTK

Úspěch, ale ne dokonalý

Celkově považuje policejní vedení cvičení za úspěšné. „Můžeme konstatovat, že policie v dnešní zkoušce obstála,“ zhodnotil Tomáš Tuhý jeho průběh, kdy policisté s celníky dokázali všechny migranty odbavit a také dopravit do záchytných zařízení. Podle mluvčího policejního prezidia Jozefa Bocána by podobná situace jako při cvičení neomezila běžný chod a provoz na hraničním přechodu.

Současně ale cvičení poukázalo na některé nedostatky. Policie za ně považuje chybějící mobilní zařízení pro snímání otisků prstů, které dokáže přímo na registračním místě otisky porovnat s databázemi. Dalším problémem bylo propojení jednotlivých databází s koncovými stanicemi, které policisté používali na registračních místech.

Podle ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) budou během roku pokračovat i další cvičení. Policisté by při nich měli odstranit chyby, které se vyskytly. Nechystá ale pouze cvičení na téma migrační krize. „Vláda připravila manuál, kde se budou zobrazovat jednotlivé stupně nebezpečí v rámci teroristického útoku – tzv. semafor. Budeme cvičit na veškeré možné eventuality. Je třeba ty věci nacvičit, odstranit drobné chyby, které se vyskytly, abychom byli připraveni pro horké nasazení,“ řekl ministr.

Mikulovský přechod pod „náporem migrantů“

Česká republika tím dává najevo, že bezpečnost státu i jeho občanů je jednoznačnou prioritou. Naše státní hranice nebyla, není a nebude děravá jako řecký či italský ementál. Evropské i české právo platí pro všechny bez výjimky.
Michal Hašek
jihomoravský hejtman

Jaký scénář cvičení mělo? Na hraničním přechodu v Mikulově sehrála první příchozí skupinu migrantů šedesátka figurantů. Asi čtyřicet jich policisté zajistili a začali prověřovat. Poté se objevila zmíněná skupina „migrantů“ u trati u Poštorné, pro které část policistů z Mikulova vyrazila.

Vedoucí odboru cizinecké policie Miroslav Tóth České televizi popsal, že součástí cvičení je i nasazení vrtulníku, termovize nebo zapojení techniky na odhalování falešných dokumentů. „Máme tady i speciální přístroj, který dokáže odhalit lidi ukryté v nákladním prostoru. Funguje to na bázi detektoru srdce,“ upřesnil.

U Dolního Dvořiště chytají figuranty i v terénu

Více než stovka policistů a celníků pak u rakouských hranic poblíž Dolního Dvořiště na Českokrumlovsku v rámci cvičení dostala za úkol zastavit běžence, simulované asi 40 studenty. Přicházeli po silnici i v přírodním terénu.

Policisté pak kontrolovali, zda mají doklady, jestli mají nárok na azyl a zda chtějí v Česku zůstat. „Snažíme se prověřit logistiku, spojení, zabezpečení i naše databáze a systémy, které jsou ve stanech nainstalovány,“ řekl policejní mluvčí Jiří Matzner.

Cvičení Vlna na hranicích s Rakouskem
Zdroj: Václav Pancer/ČTK

Cvičení zaměřené na zavedení kontrol na hranicích s Rakouskem se v Česku konalo i loni v září, kdy se zapojila rovněž armáda. Podle ministra Milana Chovance tehdejší cvičení ukázalo, že Česko je na případný nápor migrantů připraveno. Ideální čas pro nasazení policie a armády, který podle ministra činí pět hodin, ale tehdy dosažen nebyl.