Schwarzenberg se opřel do Rakouska: V4 byste se měli snažit pochopit

Rakouskému odporu k postupu zemí Visegrádu během migrační krize se sice dá porozumět, Vídeň by se ale k Praze a Bratislavě neměla chovat tak přehlíživě, jako to činí dosud. V rozhovoru pro elitní rakouský magazín Profil to prohlásil bývalý šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg.

Schwarzenberg se během svého rakouského interview vrátil do loňského podzimu, kdy ministři vnitra evropské osmadvacítky proti vůli Prahy, Bratislavy a Budapešti prosadili povinné kvóty na přerozdělování běženců z Itálie a Řecka. Polsko jako jediná země visegrádské skupiny nedrželo společnou linii, proti kvótám bylo naopak ještě Rumunsko.

„Že tito (rakouští) sousedé nejsou nadšeni takové lidi ve velkých počtech a podle určených kvót přijímat, je pochopitelné,“ uvedl někdejší ministr zahraničí o zemích Visegrádu. „Že byly kvóty stanoveny shora, bylo vážnou politickou chybou. A co kancléř (Werner) Faymann jako první udělal? Pohrozil sousedům snížením dotací EU,“ zdůraznil Schwarzenberg.

Bývalý šéf TOP 09 považuje reakci rakouského kancléře za zvláštní a v rozporu se sousedským duchem. Domnívá se také, že Faymann by měl brát na zřetel to, že ještě v roce 1938 bylo někdejší Československo hospodářsky silnější než Rakousko. „Pak ale přišel jistý Rakušan (Adolf Hitler) a uvrhl svět do druhé světové války. Výsledkem bylo, že Češi, Slováci, Poláci, Maďaři a další národy se na 50 let ocitli pod sovětskou nadvládou,“ vysvětlil.

Schwarzenbergova výtka: Češi pro vás nejsou rovnocenným partnerem

Kriticky Schwarzenberg zhodnotil i diplomatické styky mezi Rakouskem a někdejšími komunistickými státy v jeho sousedství; souhlasí s tím, že Vídeň udržuje s Českem, Slovenskem, Maďarskem a Slovinskem jen volné vztahy a dodal, že na rakouském ministerstvu zahraničí vedeném teprve devětadvacetiletým lidovcem Sebastianem Kurzem přetrvává předsudek, podle kterého se Rakousko raději baví s Nizozemskem či Belgií; Češi pro Rakušany nepředstavují rovnocenného partnera.

Bývalý šéf české diplomacie v rozhovoru s Profilem kriticky hovoří také o samotném Kurzovi, který ve svém věku patří k nejmladším ministrům zahraničí na světě. „Začal velmi slibně. Pak mu ale úspěch stoupnul do hlavy, což je ale v jeho mladém věku zcela pochopitelné,“ řekl Schwarzenberg. Chybou podle něj je, že se Kurz obklopil jen malým okruhem poradců, před čímž ho varoval. On sám by prý v jeho pozici vybíral ty nejzkušenější diplomaty, třeba i penzionované.