Poplach v povětří. Moravu a Slezsko zasáhne vichřice

Moravu a Slezsko zasáhne v sobotu odpoledne a v noci na neděli silná vichřice, na horách může vítr dosáhnout rychlosti až 110 kilometrů za hodinu. Varoval před tím Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Meteorologická výstraha před silným větrem platí od dnešní čtrnácté do nedělní sedmé hodiny ranní. Týká se celého Zlínského kraje, Jesenicka a Šumperska v Olomouckém, Hodonínska, Vyškovska a Břeclavska v Jihomoravském a Bruntálska a Frýdecko-Místecka v Moravskoslezském kraji.

Jihovýchodní až jižní vítr bude podle meteorologů odpoledne zesilovat na 75 kilometrů za hodinu a na horách, hlavně na hřebenech, až na 110 kilometrů. „Vítr bude zesilovat nejdříve na horách na východě a severovýchodě území, od večera se silný nárazový vítr postupně vyskytne i v některých okresech na jihovýchodě Moravy. Nejsilnější vítr s nejvyššími nárazy očekáváme večer a během noci ze soboty na neděli. V průběhu nedělního rána bude vítr postupně slábnout,“ oznámil ČHMÚ.

Meteorologové doporučují, aby se lidé kvůli větru vyhýbali lesům, nezdržovali se nikde poblíž stromů a nevyráželi na hřebeny. Také při řízení auta by měli být lidé opatrní, protože větrné poryvy mohou učinit vůz neovladatelným.

Tepleji bude až před Velikonoci

Meteorologové vydali i výhled na následující čtyři týdny; po mimořádně teplém únoru, kdy na konci měsíce na některých místech v Česku zaznamenali teploty až přes 18 stupňů Celsia, se zase více oteplí až před Velikonoci.

„Teploty vzduchu do 20. března budou podobné jako v prvním březnovém týdnu,“ oznámil ČHMÚ. Průměr denních teplot se tak má pohybovat kolem osmi až devíti stupňů. Až v následujících dvou týdnech se posune až k 11 stupňům Celsia. Množství srážek bude podle výhledu odpovídat dlouhodobému průměru pro období od 7. března do 3. dubna. Ten činí 41 milimetrů, tedy 41 litrů na metr čtvereční.