Nosit šibenice na demonstrace je legální? Chovanec kritizoval rozhodnutí Prahy 1

Muž, který loni v červenci přinesl na demonstraci proti migraci v Praze makety šibenic, nespáchal přestupek. Podle deníku Právo o tom už na podzim rozhodl úřad městské části Praha 1. Jeho zaměstnanci došli k závěru, že šlo jen o nedbalostní jednání. Ministr vnitra Milan Chovanec s tímto názorem nesouhlasí, nevylučuje ani změnu legislativy.

Demonstrace se odehrála 1. července na Václavském náměstí, kde několik set lidí protestovalo proti Evropské unii, imigraci a běženeckým kvótám. Účastníci, kteří varovali mimo jiné před „hordami nadržených černochů“, třímali i makety šibenic s nápisem „Za vlastizradu“. Té se prý měli dopustit někteří čeští politici, často zaznívalo zejména jméno premiéra Bohuslava Sobotky.

Případem se v minulosti zabývalo oddělení policejní kontroly policejního prezidia. Fakt, že policisté šibenicím přihlíželi a nijak nereagovali, totiž po xenofobním shromáždění kritizoval ministr vnitra Milan Chovanec i policejní šéf Tomáš Tuhý. Podle prověrky ale muži zákona nijak nechybovali.

Přestupku se dopustí ten, kdo úmyslně naruší občanské soužití vyhrožováním újmou na zdraví, drobným ublížením na zdraví, nepravdivým obviněním z přestupku, schválnostmi nebo jiným hrubým jednáním.
Zákon o přestupcích
§ 49 (přestupky proti občanskému soužití)

Vnitro se proto následně obrátilo na Prahu 1 s podezřením ze spáchání přestupku proti občanskému soužití a pro podezření z porušení shromažďovacího zákona. V prvním případě se měl pachatel vystavováním maket šibenic podle ministerstva dopustit úmyslného narušení občanského soužití hrubým jednáním. Ve druhém případě měl spáchat přestupek tím, že přišel na shromáždění s předmětem, kterým lze ublížit na zdraví.

Podle Prahy 1 šibenice nesloužily k pohrůžce násilím

Přestupku se dopustí ten, kdo jako účastník shromáždění má u sebe střelnou zbraň nebo výbušninu anebo jiné předměty, jimiž lze ublížit na zdraví, a lze-li z okolností nebo z jeho chování usuzovat, že mají být užity k násilí nebo pohrůžce násilím.
Zákon o právu shromažďovacím
§ 14 (přestupek proti právu shromažďovacímu)

Úřad městské části Praha 1 ale makety šibenic za přestupek nepovažuje. „Po zvážení všech skutečností jsme oznámení ministerstva vnitra odložili,“ konstatovala mluvčí Veronika Blažková.

Přestupkem by podle Prahy 1 bylo, kdyby u sebe demonstranti měli předměty, jimiž lze někoho zranit, nebo kdyby z chování účastníků akce vyplývalo, že má předmět sloužit k násilí či pohrůžce násilím. Porušen pak údajně nebyl ani zákon o shromažďování.

Chovanec nevylučuje odvolání

S postojem Prahy 1 ale ministr vnitra Chovanec nesouhlasí. Nošení šibenic na demonstrace by podle něj nemělo být beztrestné. „Chci se nejdříve seznámit s nálezem městské části. Pokud shledáme jakékoliv nedostatky, odvoláme se. Jako občanovi se mi zdá podivné, že by v České republice bylo legální nosit šibenice kamkoliv. Musíme nejdříve zjistit, zda stávající právní pořádek opravdu toto umožňuje,“ sdělil Chovanec. V případě odvolání by se věcí zabýval pražský magistrát.

Jediný trest, který v celé záležitosti dosud padl, tak mířil na levicovou aktivistku, jež se v červenci demonstrantům pokoušela zabránit v pochodu - a skočila na záda policistovi, který zasahoval proti jejímu, rovněž protestujícímu příteli. Soudkyně při odůvodnění verdiktu mimo jiné uvedla, že nechápe, proč město povolilo konání dvou názorově odlišných demonstrací tak blízko u sebe.