Regulace hazardu prošla ve sněmovně do třetího čtení

Ve sněmovně se sešly desítky pozměňovacích návrhů (zdroj: ČT24)

Poslanci poslali do závěrečného čtení trojici zákonů, která má od příštího roku nově regulovat hazard. Definitivně by je sněmovna mohla schválit ještě v březnu – do té doby ale musí rozpočtový výbor posoudit desítky pozměňovacích návrhů, které se sešly od poslanců. První z předloh je návrh zákona o hazardních hrách, druhá upravuje zdanění a třetí mění už platné zákony.

V otázce zdanění hazardu navrhuje vláda tři sazby: Na technické hry má podle vládního návrhu platit sazba 35 procent, sazba 30 procent se navrhuje pro tzv. živé hry, loterie a binga. Třetí sazba 25 procent se bude týkat kurzových sázek nebo tombol s úhrnem sázek od sta tisíc korun výše.

Rozpočtový výbor ve sněmovně však i přes nesouhlas ministerstva financí navrhuje pouze dvě sazby: na technická zařízení, tedy hlavně automaty, by se měla vztahovat sazba 35 procent a na ostatní druhy hazardu 23 procent. Předseda výboru Václav Votava (ČSSD) v úterý prohlásil, že debata o zdanění hazardu ještě není v koalici ukončena.

Zákony přinášejí také omezení pro samotné hráče. Vzniknout má rejstřík a lidé budou mít zakázaný hazard, pokud pobírají dávky pomoci v hmotné nouzi nebo byl vůči nim vyhlášen úpadek v insolvenčním řízení. Hazard také budou moci zakázat orgány činné v trestním řízení.

Výbor pro veřejnou správu navrhuje zvýšit podíl obcí z hazardu na úkor státu. Zatímco u obcí by se měl jejich podíl zvýšit ze 30 na 40 procent, tak u státu by měl klesnout ze 70 na 60 procent.

obrázek
Zdroj: ČT24

Místopředseda sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL) navrhuje, aby část peněz z hazardu směřovala na protidrogovou politiku. Předseda sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) chce zase do zákona o zdanění hazardu vložit daňovou slevu pro firmy, jež darují peníze na podporu sportu organizacím, které určí ministerstvo školství. Poslanci Jiří Zemánek (ČSSD) a Karel Fiedler (Úsvit) chtějí obdobnou slevu zavést i pro hazardní firmy, které darují peníze Českému olympijskému výboru s tím, že by výbor takto získané peníze směl použít výhradně na podporu sportovních aktivit dětí a mládeže.

Sporné paragrafy o blokování internetových stránek by mohly zmizet

Z vládního návrhu by mohly zmizet dva sporné paragrafy, které nařizují blokování internetových stránek s nepovoleným hazardem. Poslanec Jan Farský (TOP 09 a Starostové) navrhl ve druhém čtení jejich vypuštění.

Vládní předloha zatím počítá s tím, že by museli poskytovatelé internetového připojení zamezit přístup na stránky uvedené na seznamu nepovolených internetových her. Seznam povede ministerstvo financí, které také bude rozhodovat o tom, jakou internetovou stránku do něj zapíše.

Proti tomu se však zvedla kritika ze strany Sdružení pro internetový rozvoj (SPIR), připojil se i Seznam.cz či Česká pirátská strana. Piráti označili paragrafy za začátek cenzury v Čechách – zákon prý neobsahuje žádnou pojistku proti zneužívání tohoto mechanismu a na ministerském seznamu se prý může objevit jakákoli webová stránka, poskytovatelé internetového připojení ji budou muset zcenzurovat a poškozený se bude moci bránit až u soudu.

Ministerstvo financí však již dříve odmítlo, že určování nepovolených her bude záviset na jeho vůli bez jakékoli kontroly. Toto řízení bude podle MF podléhat režimu správního řízení, a budou se tak na něj uplatňovat veškeré instituty a právní záruky obsažené ve správním řádu, jakož i soudní přezkum rozhodnutí.

„Ten zákon narušuje princip svobodného internetu a navíc soustřeďuje neúměrnou pravomoc do rukou ministerstva financí, což nemá obdobu nikde ve světě, maximálně to řeší soud,“ kritizuje předseda SPIR Ján Simkanič. Poslanec Farský navrhuje právě to, aby o zařazení stránek na seznam rozhodoval soud.