Prahu v žebříčku nejbohatších regionů Evropy porazila Bratislava

Praha si i v roce 2014 udržela postavení devátého nejbohatšího regionu v Evropské unii. Nejvyšší příčku opět obsadil vnitřní Londýn, následovaný Lucemburskem a Bruselem. Před Prahou se jako šestá umístila Bratislava, například Vídeň nebo Stockholm jsou ale až za českou metropolí. Plyne to z údajů, které zveřejnil statistický úřad Eurostat.

Ve statistice je 21 regionů, kde hrubý domácí produkt na hlavu přesahuje nejméně o polovinu celounijní průměr. Předloni dosahovalo HDP v Praze 173 procent průměru Evropské unie, přesně stejně jako v roce 2013.

Nejlepšího výsledku ale dosáhla Praha v roce 2008, kdy se vyšplhala až na šestou příčku, v roce 2009 byla sedmá a o rok později osmá.  

  • 1. Západní část vnitřního Londýna (UK)
    2. Lucembursko (LU)
    3. Brusel (BE)
    4. Hamburk (DE)
    5. Východní část vnitřního Londýna (UK)
    6. Bratislavský kraj (SK)
    7. Oberbayern (DE)
    8. Île de France (FR)
    9. Praha (CZ)
    10. Stockholm (SE)

Vnitřní Londýn je v tabulkách Eurostatu uveden dokonce dvakrát, jeho západní a východní část jsou totiž brány odděleně. Západní vnitřní Londýn s HDP na hlavu na úrovni 539 procent unijního průměru byl na prvním místě, „chudší“ východní vnitřní Londýn se s 204 procenty dostal na páté místo.

Lucembursko, které má kolem půl milionu obyvatel, dosáhlo hodnoty 266 procent průměru EU, Brusel 207 procent a Hamburk 206 procent. 

Londýnská City
Zdroj: ISIFA/Thinkstock/iStockphoto

Pozici jednotlivých regionů ale podle Eurostatu mohou do značné míry ovlivňovat lidé, kteří do nich dojíždějí za prací. Zvyšují tak jejich hospodářskou výkonnost na úroveň, které by jen s „místními“ nikdy nedosáhly. V nejbohatších regionech má také sídlo většina velkých firem.  

Nejchudší region je v Bulharsku

Naopak nejchudšími regiony byly v roce 2014 severozápad Bulharska, dosahující jen 30 procent nebo francouzský zámořský departement Mayotte s 31 procenty. Do jednadvacítky evropských regionů s nejnižším HDP patří ještě další čtyři oblasti v Bulharsku, pět v Rumunsku a Polsku, čtyři v Maďarsku a jedna v Řecku.