Jurečka: Vytipovali jsme čtyři místa pro přehrady

Ministerstvo zemědělství vytipovalo čtyři vhodná místa v Česku, kde by mohly v budoucnu vzniknout nové přehrady jako součást boje se suchem. V pořadu Partie na TV Prima to řekl ministr zemědělství Marian Jurečka. Vodní díla by mohla podle Primy vzniknout u Pěčína na Rychnovsku na řece Zdobnici, ve Vlachovicích na Zlínsku na řece Vláře a u Senomat a Šanova na Rakovnicku. Proti jsou však ochránci i místní obyvatelé.

„Pro průmysl i pro zásobování pitnou vodou jsme vytipovali čtyři lokality, kde by asi v budoucnu bylo vhodné mít takové akumulační vodní dílo, takovýto zdroj vody,“ řekl lidovecký ministr. Poznamenal ale, že nové přehrady nevzniknou ani za jeho působení a možná ani za působení jeho nástupce ve funkci. Jurečka poukázal na to, že když třeba měsíc a půl neprší, vyčerpají se přírodní možnosti, kde vodu vzít.

Průběh letošní zimy není podle Jurečky dobrý a opakuje se už třetí zima po sobě, kdy není mnoho sněhu. Kdyby se mělo opakovat takové sucho, jaké bylo loni, tak „nás může čekat katastrofální rok“, uvedl ministr.

Pokud se naplní scénář z loňského roku, postihne to podle Jurečka zásobování vodou pro průmysl, zemědělci nebudou mít čím zavlažovat, může to mít vliv na zaměstnanost i výkon české ekonomiky a na konci může být i dopad na zásobování pitnou vodou pro obyvatele.

Marian Jurečka
Zdroj: Luboš Pavlíček/ČTK