Sobotka: Je zklamání, jak pomalu doháníme Západ. Mzdy ale rostou

Platy a životní úroveň České republiky se k západoevropským zemím přibližuje jen velmi pomalu, podle premiéra a předsedy sociálních demokratů Bohuslava Sobotky (ČSSD) je pomalé tempo zklamáním. Podle Sobotky ale v ČR konečně začaly platy růst. Sociální demokraté si pro letošek stanovili za prioritu prosazení vyšší minimální mzdy aspoň na 11 tisíc korun od ledna příštího roku i růst platů ve veřejném sektoru.

„Jsme země, která se snažila a snaží dohánět ten velký rozdíl mezi východem a západem Evropy, který tu vznikl za komunistického režimu. Očekávali jsme, že to sbližování půjde rychleji. Pro mě osobně i pro sociální demokracii je zklamání, že i po 25 letech od listopadu 1989 jsou tu tak velké životní rozdíly mezi třeba Německem či Rakouskem a Českou republikou,“ prohlásil Sobotka.

Dnes máme rychle rostoucí ekonomiku, která vytváří nová pracovní místa, a naštěstí pokles nezaměstnanosti vede k tomu, co jsme tolik chtěli. Konečně začínají růst mzdy.
Bohuslav Sobotka
český premiér

Podle Sobotky nemůžeme západní země dohnat, pokud neporoste ekonomika, platy ve veřejném sektoru a mzdy v soukromé sféře. Na růst výdělků chce sociální demokracie tlačit růstem minimální mzdy. Podle sociálních demokratů by se od ledna měla zvednout přinejmenším na 11 tisíc korun. Dohodu v koalici by Sobotka chtěl mít do pololetí, nutné je jednat i s odbory a zaměstnavateli.

Pracovníkům veřejného sektoru se zvýšil plat loni v listopadu, a to o tři procenta. Učitelé si přilepšili průměrně o 3,3 procenta. Lékaři a sestry dostali přidáno od ledna pět procent. Platy se zvedly i rok předtím. Podle premiéra je nutné pokračovat ve výraznějším zvyšování platů.„Zejména ve zdravotnictví, kde čelíme neférové konkurenci z bohatších zemí,“ prohlásil. Česku totiž začínají chybět lékaři a sestry. Mnozí zdravotníci odcházejí do ciziny za lepším výdělkem.

Sobotka chce víc zapojit do debaty s ERÚ i ministerstva

Jako další z priorit pro následující období vlády označil premiér také zvyšování platů ve veřejném sektoru a valorizaci penzí. Ministři by se ale měli zabývat i novými tarify elektřiny, které připravil Energetický regulační úřad. Podle předsedy vlády může pro některé domácnosti představovat riziko.

Sobotka: Prioritou ČSSD je zvýšení minimální mzdy na 11 tisíc (zdroj: ČT24)

„Je negativní pro domácnosti, které spotřebovávají méně elektrické energie a snaží se šetřit. Je tam řada otazníků, budu o tom jednat příští týden s ministryní Michaelou Marksovou a ministrem Janem Mládkem. Chceme se dohodnout na důrazném postupu vůči Energetickému regulačnímu úřadu,“ řekl k otázce energetiky Sobotka. Upozornil, že rozhodování ERÚ nemůže přímo ovlivnit, protože je to nezávislý úřad. Podle něj by se ale ministerstva měla aktivně zapojit do probíhající debaty.