Maďarský ministr: Evropa čelí pokrytectví, V4 je záruka upřímnosti

Země Visegrádu zaručují, že problémy v Evropě se nazývají pravými jmény. Na konferenci k 25. výročí založení visegrádské skupiny (V4) to řekl maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó. Díky Polsku, Maďarsku, Česku a Slovensku podle něj Evropu zcela neovládla politická korektnost a pokrytectví. Ministři zahraničí V4 se ale na jednání v Praze také shodli, že podporují celoevropské řešení migrační krize, které spočívá v důsledné ochraně vnějších hranic Schengenu.

 „V poslední době Evropa čelí pokrytectví a politické korektnosti, které nám brání pojmenovávat věci a problémy pravými jmény,“ zdůraznil Szijjártó.

Země Visegrádu podle něj v uplynulém roce čelily kritice z EU právě kvůli tomu, že nepřestaly přímo pojmenovávat problémy, s nimiž se Evropa musí vypořádat. „V4 se stala zárukou, že v Evropě se stále mluví upřímně a věci se říkají přímo,“ řekl Szijjártó.

Slovenský ministr Miroslav Lajčák dodal, že řada evropských politiků, která dříve postoje V4 odmítala, v poslední době v názorech obrátila o 180 stupňů. Podle Lubomíra Zaorálka (ČSSD) byly země V4 v Evropě označované za heretiky. „Jsem rád, že Evropa již toto nálepkování opustila,“ řekl.

Maďarský ministr: Evropa čelí politické korektnosti (zdroj: ČT24)

Visegrádská skupina si vysloužila negativní hodnocení řady evropských politiků a institucí EU kvůli postoji k migrační krizi. Důrazně odmítala kvóty pro rozdělování uprchlíků, kterými Evropská komise chtěla dosáhnout toho, aby se všechny státy EU podílely na pomoci statisícům migrantů. Volala také po důsledné ochraně vnějších hranic Schengenu.

Visegrád se tím postavil proti kancléřce Angele Merkelové, která vyzývala Evropu, aby běžence přijímala s otevřenou náručí. Středoevropské sousedy kritizoval za nedostatek solidarity také rakouský kancléř Werner Faymann.

Uzavření severní hranice Řecka je stále ve hře

Ministři zahraničí V4 ale mají v postoji k migrační krizi jasno. Shodli se, že podporují celoevropské řešení. O záložním plánu, který počítá s uzavřením severní hranice Řecka, podle Zaorálka nemluvili. „Nezabývali jsme se tím, protože si myslíme, že to řešení je jasné,“ poznamenal. „Momentálně se soustředíme na řešení, jehož součástí mají být všechny země,“ dodal.

Takzvaný plán B navrhli v pondělí jako variantu řešení problému migrace premiéři V4. Je podle nich alternativou pro případ, že by nevyšlo celoevropské řešení. Kritici ale upozorňují, že v podstatě znamená vyloučení Řecka ze Schengenu. Celoevropské řešení spočívá v důsledné ochraně vnějších hranic Schengenu, což je nyní především zastavení přílivu migrantů z Turecka do Řecka. 

Ministři se také dohodli, že země V4 společně zorganizují humanitární projekty, které pomohou zlepšit situaci v uprchlických táborech v Jordánsku či Libanonu.