Zeman zkritizoval inkluzivní vzdělávání i premiéra Sobotku

Společné vzdělávání, které má být od září spuštěno na základních školách, bude podle Miloše Zemana jedním z mnoha nezdařených experimentů a dětem uškodí. Prezident to dnes uvedl v Prezidentském Pressklubu rozhlasové stanice Frekvence 1. Zároveň se kvůli uprchlické vlně znovu opřel do premiéra Bohuslava Sobotky.

„Pokud inkluze skutečně začne, tak to bude jeden z mnoha nezdařených experimentů v našem školství, který dětem i učitelům uškodí,“ prohlásil Zeman. Společné vzdělávání zdravých a postižených dětí je podle něj módní vlnou. Kriticky se k začleňování dětí se speciálními vzdělávacími potřebami do běžných škol vyjádřil Zeman už před rokem. Prohlásil, že společné vzdělávání handicapovaných a zdravých dětí je „neštěstím pro obě strany“.

Ministerstvo školství ale inkluzivní změny hájí s tím, že především garantují podporu všem žákům bez ohledu na region a konkrétní školu, kde se vzdělávají. Většina znevýhodněných dětí se prý už v současné době vzdělává v běžných školách. Výjimkou jsou jen neslyšící a děti s lehkým mentálním postižením, z nichž se většina vzdělává ve speciálních třídách.

Vzdělání handicapovaných dětí mezi zdravými
Zdroj: ČT24/Jan Langer

Ministryně školství Kateřina Valachová napsala otevřený dopis, ve kterém uklidňuje, že společné vzdělávání neznamená násilné posílání všech dětí do běžných škol. Valachová mimo jiné reagovala na informace deníku Blesk, který zveřejnil příběh třináctiletého handicapovaného dítěte, jehož matka se obává nuceného přestupu do běžné školy.

Podle ministryně takové zkreslené informace přispívají k šíření mýtů a strašení rodičů. „Rozhodně neplánuji komplikovat dětem a jejich rodičům život a násilím posílat všechny děti do hlavního vzdělávacího proudu základního školství. Šanci mají dostat ty děti, které tam patří a které dokážou jejich pedagogové s pomocí podpůrných opatření vzdělávat.“

Jenže kritici inkluzivního vzdělávání se obávají, že bude jeho zavedení znamenat nárazový příchod velkého počtu žáků se speciálními potřebami do běžných škol, které na to ale nejsou připraveny. V souvislosti s novelou školského zákona požadují někteří poslanci včetně vládních odklad zavedení této novinky.

Kvůli uprchlíkům se prezident znovu opřel do Sobotky

Kromě společného vzdělávání Miloš Zeman kritizoval také ČSSD a jejího předsedu Bohuslava Sobotku, strana se podle něj odtrhla od přirozených voličů, a to hlavně v otázce migrační krize. Sobotkovi prý hrozí, že skončí v EU osamocen, maximálně po boku německé kancléřky Angely Merkelové.

Sociální demokracie by podle Zemana potřebovala ve svém čele člověka, „který zemi připraví na obranu před migrační vlnou“, která může přijít už letos. Prezident připustil, že by to mohl být i současný předseda strany, pokud by ale změnil dosavadní postoj k řešení.

Zeman tak navázal na slovní přestřelky s premiérem, které se datují už od loňska a vyvrcholily Sobotkovou kritikou Zemanovy účasti na demonstraci 17. listopadu po boku radikálních odpůrců islamismu. Zeman se tím podle Sobotky zařadil mezi populisty, kteří parazitují na obavách lidí z migrační krize. Účastí na akci prý navíc legitimizoval šíření extrémní xenofobie a nenávisti. Zeman poté Sobotku obvinil z toho, že svým postojem k uprchlické krizi ohrožuje bezpečnost Česka. 

„S premiérem Sobotkou jsme dva roky docela slušně vycházeli, než přišla migrační krize, a naše názory se dramaticky rozešly. On sám to vyjádřil slovy, že jde o zásadní hodnotový střet, a má pravdu,“ komentoval to v nedělním rozhovoru Zeman.